Ett år sedan terrordåden i Bryssel

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Emmanuel Dunand

Bryssel hedrar i dag minnet av de som dödades och skadades i terrordåden för ett år sedan.

I stillhet och värdighet minns Bryssel terroristernas offer – exakt ett år efter attentaten mot stadens flygplats och tunnelbana.

– Hatet och lidandet har ni besvarat med kärlek, säger belgarnas kung Philippe.

Ett efter ett lästes namnen på de dödade upp i en första ceremoni på Zaventem-flygplatsen i morse. Klockan 07.58 – ett år efter att den första självmordsbombaren utlöste sin förödande explosion – hölls en första tyst minut.

Bland de närvarande fanns kung Philippe, drottning Mathilde och anhöriga till de 16 som dödades av IS-terroristerna i avgångshallen.

En dryg timme senare upprepades proceduren på tunnelbanestationen Maelbeek, där ytterligare 16 personer dödades den 22 mars 2016.

I kollektivtrafiken hölls i stället en allmän "högljudd minut" där resenärer och anställda hedrade offren med applåder.

Monument och marscher

Hela dagen i Bryssel är präglad av terrorn. På flera platser avtäcks minnesmonument och i eftermiddag hålls en marsch genom staden för att på samma gång hedra de döda och uttrycka hopp inför framtiden.

"I dag minns vi attentatens offer. Men vi är fortsatt alla enade", lyder budskapet från premiärminister Charles Michel via Twitter.

Kung Philippe vände sig särskilt till de anhöriga när han talade vid en högtidlig ceremoni vid Schumann-rondellen i centrala Bryssel i förmiddags.

– Ingen kan förstå vad ni har genomlevt. Ni har visat mod och en fantastisk vilja till att återskapa. Det är ett exempel för oss andra, sade kungen.

Belgisk stolthet

Belgien har tärts hårt av dåden och myndigheterna har kritiserats för såväl sitt polisarbete på förhand som sitt sätt att efteråt hjälpa de överlevande att gå vidare. Ändå märks också en tydlig stolthet över att landet och invånarna inte låtit sig styras av hat och förbittring.

"Här är vi nu ett år senare. Vi, de direkta eller indirekta offren för din lömska gärning. Vi lever, vi bygger upp våra liv igen, vi är solidariska och om vi fortfarande gråter så gör vi det tillsammans med män och kvinnor av alla olika ursprung. Sedan ett år tillbaka har vi aldrig låtit oss styras av hat. Sedan ett år tillbaka har vi aldrig känt och genomlevt så mycket kärlek", skriver Michel och Brigitte Visart, vars dotter Lauriane dödades i tunnelbanan i fjol, i ett öppet brev till terroristerna, som i dag publicerats i bland annat tidningen Le Soir.

Två av de 32 döda i attentaten var svenskor. Över 300 personer skadades.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03