Ett år efter #dammenbrister: "Jag tror vi skakat om i Svenskfinland"

– Sexuella trakasserier är ju inget nytt, de har bara inte fått utrymme i den offentliga debatten förut. Nu kan alla relatera till det på något sätt. Senast i helgen träffade jag två halvbekanta som berättade hur mycket rörelsen betytt för dem. Diskussionen tas upp på både väntade och oväntade ställen. Bild: Richard Nordgren

De ville bryta tystnadsstrukturen i Svenskfinland och visa att det finns förövare också bland kompisar, pappor, bröder och kollegor. – Vi skapade något större än vi tänkt oss, säger Jenna Emtö, en av initiativtagarna till det finlandssvenska metoo-uppropet.

Då #dammenbrister publicerades för exakt ett år sedan kunde Jenna Emtö aldrig föreställa sig att det skulle bli så stort.

– Jag tror ingen av oss riktigt förstod vad vi hade startat. På en vecka hade Facebookgruppen över 20 000 medlemmar och nästan tusen vittnesmål.

Samma kväll som den hemliga gruppen skapades på Facebook satt Emtö och hennes kompis hemma i soffan och bjöd in sina vänner till gruppen. Där fanns en liten stund av spänd förväntan, tänk om ingen vill vara med? Men redan nästa morgon hade gruppen femtusen medlemmar och vittnesmålen strömmade in.

– Allt gick väldigt fort och vi jobbade dygnet runt med att godkänna nya medlemmar. För att bli medlem måste man vara kvinna eller ickebinär. Det är klart att jag hade förhoppningar, men nejnejnej, jag trodde aldrig att vi skulle bli så här många.

Bland de fem initiativtagarna fanns en småbarnsmamma som vaknade tidigt och en nattuggla som somnade sent, så de avlöste varandra med att administrera.

– Det överraskade oss att gruppen snabbt fick en så bred spridning med tanke på att vi alla fem är i närliggande ålder och bor i södra Finland.

Karnevalsstämning under lanseringen

Initiativet till #dammenbrister föddes i en annan feministisk Facebookgrupp där Nina Nyman, dåvarande chefredaktör för tidskriften Astra, var med. Det var då de branschspecifika uppropen i Sverige höll på att komma ut, medan debatten i Finland ännu befann sig i sin linda.

– Vi beslöt att starta vår egen grupp för finlandssvenska kvinnor som upplevt sexuellt våld och trakasserier, säger Emtö.

I en knapp veckas tid samlades vittnesmål in och onsdagen den 29 november lanserades uppropet. Emtö började morgonen i MTV:s nyhetssoffa där hon fick berätta om varför 6 000 finlandssvenska kvinnor valt att skriva på mot sexövergrepp.

– Där och då, den 29 november 2017, var dammenbrister det största kollektiva uppropet. Det rådde nästan karnevalsstämning, jag kände en sådan glädje för vad man kan göra tillsammans.

Hur kändes det att läsa alla vittnesmål?

– Det är klart jag blev ledsen av att läsa vad folk utsatts för, men inte kom det som en överraskning. Och det var fint att se att alla gav så mycket stöd åt de som vittnade. Det var mycket hjärtan och gillanden. Det kändes tungt att tömma gruppen på allt innehåll då vi väl lanserade den, men vi ville inte att någon skulle bli utsatt.

Allt sparades ändå, och många vittnesmål finns med i den bok som utkom på torsdag. Vittnesmålen finns också på Astras hemsida, där de publicerats i jämn takt sedan september.

Vad har hänt under året som gått?

– Tanken med att ge ut boken var att få en fortsättning på samtalet. På våren trodde vi kanske att diskussionen skulle ha avtagit, men vi hade fel, det har talats mycket om metoo och dammenbrister hela året, både på högsta nivå bland makthavare, i medier, på arbetsplatser och i skolor, säger Emtö.

– Dessutom har initiativet till en ny samtyckeslag fått över 55 000 röster och tas till riksdagen i vår. Det är klart att man länge jobbat med detta inom kvinno- och människorättsorganisationer, men metoo-rörelsen gav det en skjuts.

Vad har berört dig mest?

– Det är svårt att peka på en enskild text, men jag reagerade på hur grova övergrepp det finns. Och att många skett i så tidig ålder. Folk som är vuxna i dag har burit på dessa minnen sedan de var under 10 år gamla.

Under arbetet med boken har Emtö varit i kontakt med flera som berättat att de börjat gå i terapi eller känt att de fått hjälp.

Hur har männen reagerat?

– En del har blivit förvånade över hur utbredda trakasserierna är. Det är snarare det här vi borde tala om, varför de blivit så chockerade, vi kvinnor har ju levt med det här hela tiden.

– Men det är fråga om en långsam kulturförändring. Ett år är ett kort tidsspann för att ändra på något som haft så djupa strukturer. Det låter kanske vagt, men jag tycker fortfarande att en del av lösningen är att vi fortsätter diskutera. Att tala om något är att erkänna både för sig själv och för andra. Vi måste sätta ord på de här trakasserierna. Men det är svårt att säga vad som förändrats då vi lever mitt i förändringen.

Vad är nästa steg?

– De intäkter vi får från boken kommer att gå till Förbundet för mödra- och skyddshem. Det finns för få platser, och de har ständig resursbrist. Sedan hoppas jag förstås att samtyckeslagen går igenom.

Boken Dammen brister, lanserades under ett diskussionstillfälle på Akademen i går.

– Dels ska boken fungera som ett arkiv, men också som ett konkret verktyg i samhällsdebatten, säger Emtö.

– Och som ett minne, en fysisk sak att hålla i när det behövs.

Och den är chockrosa.

Metoo-rörelsen startades av afroamerikanen Tarana Burke med fick spridning av Hollywoodstjärnan Alyssa Milano på Twitter i oktober 2017. Kvinnor över hela världen började dela med sig av erfarenheter om sexuella övergrepp via haschtaggen #metoo.

I Sverige ledde #metoo-kampanjen till en lång rad olika upprop i olika branscher, från skådespelarnas #tystnadtagning till teknikbranschens #teknisktfel.

Svenskfinland fick sitt metoo-genombrott den 22 november i fjol. Då startades en hemlig grupp på Facebook för finlandssvenska kvinnor som i en trygg miljö ville berätta om sexuella övergrepp och trakasserier.

Gruppen hette först #vimed men ganska snart kläcktes namnet #dammenbrister.

På några dagar fick gruppen över 20 000 medlemmar.

Den 29 november gavs uppropet offentlighet på hemsidan #dammenbrister. Redan samma dag hade sidan 140 000 besökare (100 000 enskilda apparater) och när servern kraschade för en halvtimme hade den 100 klick (besök) i sekunden.

På årsdagen för offentliggörandet utkommer boken Dammen brister. Den innehåller ett urval bestående av 200 vittnesmål som publicerats på hemsidan, om tafsande, verbala trakasserier och grova övergrepp hemma, i skolan, i bilskolan, i idrottssammanhang, i församlingen, på jobbet, på barer, på hemmafester, på kulturevenemang...

Boken ges ut av Förlaget M och har redigerats av Facebookgruppens administratörer Nina Nyman, Jenna Emtö, Ida Kronholm, Ylva Perera och Vilhelmina Öhman.

Under året har fler finlandssvenska upprop offentliggjorts, bland annat Övningsskolan i Vasas #Övistoo och kulturbranschens #bakomkulisserna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning