Aviciis singel "SOS" ett rop på hjälp – lyssna här

Nu släpps Aviciis nya singel "SOS", nästan ett år efter Tim Berglings död. Arkivbild. Bild: TT/Christine Olsson

Ett år efter hans död ges ny musik ut i den världskände svenske musikproducenten Tim "Avicii" Berglings namn.Singeln "SOS" släpptes i går kväll och vid mikrofonen hörs "Wake me up"-sångaren Aloe Blacc.

Nyheten att det ska släppas ny musik signerad Avicii slog ned som en bomb i musikvärlden förra veckan. Men arbetet med singeln "SOS", och albumet "Tim" som släpps i juni, har pågått i hemlighet i flera månaders tid.

En av personerna som har slitit med att färdigställa musik som Bergling jobbade på före sin död är producenten Carl Falk.

– Jag försökte producera genom någon annans ögon och öron, någon som inte längre är med oss. Det var mycket svårt att inte vara självkritisk hela tiden. Skulle han tycka om det här? Vad skulle han ha gjort? säger Falk i en intervju med The New York Times.

Den uppmärksammade dokumentärfilmen "Avicii: True stories", som skildrade Berglings sista tid i livet, tecknade en bild av en människa som var på väg att brytas ned av den ångest och stress som framgången åsamkat honom. Texten i "SOS" ter sig därför som ett tydligt rop på hjälp med Berglings livsöde i åtanke: "Can you hear me SOS. Help me put my mind to rest. Two times clear again I'm acting low. A pound of weed and a bag of blow".

"Tim" släpps den 6 juni. Alla intäkter från albumet kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation och dess arbete till förmån för förebyggande av psykisk ohälsa och självmord.

Läs också: Dokumentären om Avicii handlar om hur dåligt han mådde

Läs också: Aviciis musik kan ges ut postumt – hade 200 färdiga låtar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning