"Ett alternativ hade varit att helt stänga stränderna"

Solsken och varmt vatten lockar människor till stränderna. Men smutsigt vatten sätter stopp för sommaryran på fyra stränder i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

Somriga temperaturer fram till lördagen bäddar för strandhäng i Helsingfors. Men på fyra stränder lönar det sig inte att simma, enligt staden – trots att de senaste proverna visar att vattenkvaliteten är god. Hälsoingenjör Satu Wahlman förklarar varför.

I slutet av maj gick Helsingfors stad ut med en rekommendation som gjorde många invånare besvikna: bada inte vid Marudd, Lillforsen, Baggböle eller Staffansslätten.

Varför rekommenderar ni det?

– Vattenproverna har de senaste fyra åren visat bakteriehalter som tidvis är högre än det tillåtna värdet. För stora allmänna stränder som dagligen har många besökare gäller EU-regler. De är samma överallt i Europa, säger Satu Wahlman, hälsoingenjör vid staden.

I Helsingfors finns 25 offentliga stränder, av vilka 12 klassas som stora och därför måste möta EU-kraven.

– Ett annat alternativ hade varit att helt och hållet stänga stränderna, men det ansåg vi vara en alltför sträng åtgärd.

Förra veckan uppgav Wahlman för Helsingin Sanomat att färska prover från Lillforsens badstrand ändå visat att vattenkvaliteten var god. Men hoppa inte i för det, säger hon.

– Vissa gånger har proverna visat att kvaliteten är riktigt dålig och det har inte skett någon radikal förändring mot det bättre de senaste åren. Ett enstaka prov kan visa på akuta utsläpp vid en strand – som när en regnperiod sköljer ned mikrober i Vanda å.

Lillforsens badstrand vid Åggelby är en av de stränder som staden pekar ut som icke simduglig. Det trots att nya provresultat visat att vattenkvaliteten är god. Bild: Anna Back

Simdugliga tidigast nästa år

Några få goda resultat är ändå inte tillräckligt för att öppna en strand. Rekommendationen att undvika vattnet vid de fyra stora stränderna gäller sommaren ut, oavsett sommarens provresultat. Först nästa säsong kan den komma att slopas.

Avrinning och avloppsvatten misstänks ibland ligga bakom det förorenade vattnet. En annan vanlig orsak är dålig hygien. Kolibakterier och tarmbakterier som enterokocker härstammar från människor eller djur.

Så vad kan i värsta fall hända om man simmar på någon av de fyra utpekade stränderna?

– Om till exempel barn sväljer vatten kan man få tarminfektion och bli rejält magsjuk, säger Satu Wahlman.

– Så det här är en varning till människor. Var och en beslutar naturligtvis själv var hen badar.

Elektroniska mätare visar vattnets temperatur vid 15 stränder i huvudstadsregionen på sajten uiras.fvh.io.

På tisdagsförmiddagen hade Rastböle strand i Helsingfors, Hanaböle träsk i Vanda och Kattilträsk i Noux i Esbo det varmaste vattnet – över 21 grader.

Mätarna används året om och uppdateras med 30 minuters mellanrum.

Notera att även stränder, där staden rekommenderar att man inte simmar, är listade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning