• Ekologiskt val

• Lätt att stryka rinner ej

• Håller årtionden

• Bästa vännen åt/till/för ett friskt hus!

https://www.virtasenmaalitehdas.fi/sv/

Michaela och Mathias bor med sina två barn på Kinttula gård. Gården är belägen i Artsjö på en vacker udde med utsikt till Pyhäjärvi. Då man svänger in till gården möts man av en kilometerlång björkallé som leder till herrgårdens huvudbyggnad. På bägge sida av huvudbyggnaden finner man två sidobyggnader som ramar in gården. Sidobyggnaden på den vänstra sidan är byggd på 1600-talet, och då Michaela var ung fick hon höra anekdoter om hur Johan Ludvig Runeberg bott där under sina besök till vännen Edvard Duncker, som var husets ägare i slutet av 1800-talet.

Kinttula gård har hört till släkten Borup sedan 1930-talet, då Michaelas farfars bror köpte herrgården. Nu har det gått sju år sedan Michaela Borup och Mathias Furuhjelm tog över gården. Paret beslöt sig att stanna kvar i den högra sidobyggnaden från decennieskiftet mellan 30- och 40-talen, trots att Michaelas föräldrar inte längre bor i huvudbyggnaden.

-Vardagen är lättare i huset där vi bor nu. Det är färre kvadratmeter att städa, säger Michaela med ett skratt.

Huset utstrålar en lika välkomnande känsla som familjen själv, och från vardagsrummet kan man se den fantastiska utsikten över Pyhäjärvi. Gården är en perfekt miljö för en djurkär familj med två hundar, en katt, fyra höns och en tupp. På gården kan man även se familjens åtta travhästar och deras lilla ponny som betar i hagen.

NATURLIG OCH​ ​HÅLLBAR​ ​FÄRG

Hästar är familjens gemensamma intresse. På gården kan man se åtta travhästar och en ponny. Bild: Privat

Dottern Carolina, 9, med en av familjens fyra höns. Bild: Privat

I närheten av Kinttula gård kan man även köra förbi herrgården Perheniemi, som även den är målad med Virtanens målarfärger. Bild: Privat

]Huvudbyggnaden i herrgården byggdes mellan åren 1837-1838 efter arkitekt A.F. Granstedts ritningar. Huset är i empirestil och dess klassiska estetik är kännetecknande för A.F Granstedt. Målet för Michaela och Mathias har alltid varit att bevara de historiska elementen som finns på gården, och renoveringen av byggnaderna skall ske med respekt.

Renoveringarna som gjorts, och som man gör på gården har gått stegvis. För ett år sedan målades huvudbyggnaden samt de två sidobyggnader, med liknande ljusgul färg som husen hade ursprungligen. Paret beslöt sig att använda Virtanens Färgfabriks 4 Oljors Färg, tack vare en rekommendation från en bekant.

Paret rekommenderar att välja en målfärg med bra kvalité. De ville ha en naturlig och hållbar målarfärg, och jobbade länge för att hitta den rätta.

-Man vill ju inte hamna måla på nytt bara efter fem år, konstaterar Mathias Furuhjelm.

Grundarbetet har en stor betydelse. Ett noggrant utfört grundarbete gör att målandet går som en dans. Det viktigaste är att ytan som målas är ren och torr.

-A och O för ett gott slutresultat är att göra ett noggrant arbete redan från början, konstaterar Mauri Mikola, försäljningschef vid Virtanens Färgfabrik.

MÅLARFÄRG​ ​SOM​ ​TÅL VÄDER​ ​OCH​ ​VIND

Virtanens målarfärger har skyddat finländarnas hem i över 50 år. Företagaren Aimo Virtanen startade färgfabrik verksamheten i Pargas och utvecklade den berömda Virtanens 4 Oljors Färgen år 1963. I dagens läge är Virtanens 4 Oljors Färg den mest sålda oljefärgen i Finland enligt Färgindustriföreningens senaste rapport.

Närheten till skärgården har varit en inspiration för den hållbara målarfärgen. På grund av de stränga skärgårds-förhållandena slits de flesta målarfärger snabbt. Därmed såg man ett behov att utveckla hållbarare färgprodukter. Hållbarhet samt långa återmålningsintervaller är egenskaper som förknippas fortfarande med Virtanens Färgfabrik.

Råvarorna som används i Virtanens 4 Oljors Färg härrör sig från naturen. Färgerna är gjorda av naturliga oljor och innehåller inte plast. På grund av detta blir färgytan inte tät och låter träet t.o.m. stockytan under sig andas. Med de här naturliga egenskaperna i centrum har man en målarfärg som kombinerar det naturliga konceptet med hållbarhet och kvalitet. Ett utmärkande drag är att det går att måla på vintern trots köldgrader, till och med i 20 graders köld. De målas ofta t.ex. båtskjul på vintern från isen i skärgården.

Familjen från Kinttula gård har varit nöjda med Virtanens färger och betjäningen. Virtanens Färgfabrik tar gärna emot frågor och ger tips om hur du kan välja rätt målarfärg och nyans för just ditt målningsprojekt.

Mauri Mikola konstaterar att det alltid nu och då sticker in kunder som berättar om hur länge sen det har senast målat sitt hus.

Ett bra exempel var en herre i 50 års åldern som berättade att hans frus hemmaställe i Korpo är målat år 1967 med Virtanens Oljefärg och nu börjar det vara dags att måla om.