Etla: Skogsindustrin, bilbatterier och elektronikindustrin får Finland på fötter igen

"En till batterianläggning vid Valmet Automotive är snart klar och inom de närmaste åren kan omsättningen av batterisystem till och med nå upp till fordonstillverkningens omsättning", säger Birgitta Berg-Andersson, forskare vid Etla. Bild: Jean Lindén/SPT

De flesta branscher återhämtar sig väl efter coronapandemin, men speciellt skogs- och elindustrin kommer ge fart till Finlands ekonomi, visar Etlas branschöversikt.

Den ekonomiska tillväxten i Finland får i år skjuts av skogsindustrin, eftersom trävaruexporten ökade med cirka 15 procent och pappersexporten med 10 procent under januari–augusti. Det konstaterar Näringslivets forskningsinstitut Etla i sin branschöversikt på onsdagen.

Enligt Etla kommer också el- och elektronikindustrin växa märkbart både i år och nästa år. Tullens statistik visar att exporten inom branschen ökade med nästan 12 procent under januari–augusti i år jämfört med samma period året innan.

Dessutom går det bra för exporten av motorfordon och komponenter. Det finns en speciellt stor efterfrågan på bilbatterier, enligt Etla.

"Av det som produceras i bilfabriken i Nystad exporteras drygt hälften till USA via Tyskland, enligt uppskattningar. En till batterianläggning vid Valmet Automotive är snart klar och inom de närmaste åren kan omsättningen av batterisystem till och med nå upp till fordonstillverkningens omsättning", säger Birgitta Berg-Andersson, forskare vid Etla, i ett pressmeddelande.

Inom hotell- och restaurangbranschen kommer den främsta återhämtningen från coronapandemin ske nästa år, men fortsätta ända fram till 2023.

"Återhämtningen inom hotell- och restaurangbranschen har nu fått bra fart, så länge inga större överraskningar sker", säger Etlas prognoschef Markku Lehmus i pressmeddelandet.

Enligt Etla är det ännu oklart hur kultur- och evenemangsbranschen återhämtar sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning