Etisk tondövhet fällde Trumps miljöminister

Scott Pruitt satt trots omständigheterna kvar längre än väntat på posten som chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

Att Scott Pruitt överlevde på sin post så här länge var samtidigt både ett mirakel och fullständigt logiskt.

I vanliga fall skulle en politiker som hyrt en lägenhet av en lobbyist för ett pris klart under marknadsvärdet och spenderat vilt på flyg i första klass ha varit i farozonen. Normalt skulle en minister som bett sina anställda hjälpa hustrun få ett välbetalt jobb ha kommit i allvarlig gungning. I de flesta situationer skulle en miljöminister som bett att hans bilkonvoj använda polissirener för att navigera trafikstockningar på väg till en middag, eller gett svindlande och omotiverade löneförhöjningar åt sina favoriter, eller beställt en ljudisolerad telefonkiosk till sitt kontor för ett värde på mer en uppemot 40 000 euro, ha fallit på sin till synes omåttliga blindhet för olämpligt förfarande i statsförvaltningen.

Men trots 14 olika federala utredningar satt Scott Pruitt kvar längre än väntat på posten som chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA och orsaken är klar. Även om Pruitt som chef var en klåpare av rang och moraliskt vilsen, gjorde han ett utomordentligt effektivt arbete som en nedmonterare av president Barack Obamas miljöpolitik. Pruitt vann Trumps och det konservativa etablissemangets respekt genom en frenetisk avreglering av miljöskyddsbestämmelser till förmån för energiindustrierna. Pruitt blev rentav något av en hjälte i de anti-liberala kretsarna. Men till sist blev även den Oklahoma-bördige miljöministern en ohållbar belastning. Det är inte alldeles klart vad som fick bägaren att rinna över, men en teori som presenterats i amerikanska medier är att Trump handlade efter avslöjandet att Pruitt hade försökt övertala presidenten att sparka justitieministern Jeff Sessions och ge platsen åt honom själv.

Trump tackade Pruitt för ett utmärkt arbete på torsdagen och den skandalomsusade miljöministerns reträtt ska inte tolkas som ett tecken på en stundande kursändring i Trumps miljöpolitik. Den nya ställföreträdande ministern, Andrew Wheeler, är en före detta lobbyist för kolindustrin som tidigare jobbat för en senator som anser klimatförändringen vara en konspiration. Till skillnad från Pruitt kan Wheeler agera utan besvärande kontroverser, vilket kan göra honom till och med effektivare än sin företrädare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03