Etiopien vill lösa gränstvist med Eritrea

Etiopiens premiärminister premiärministern Abiye Ahmed (till vänster) tillsammans med sin företrädare Hailemariam Desaleg i samband med att Ahmed tog över posten. Arkivbild. Bild: TT/AP/Mulugeta Ayene

Etiopiens styrande parti EPRDF kommer att acceptera ett FN-stött avtal som syftar till att lösa en långdragen gränstvist med grannlandet Eritrea. Gränsdispyten har i åratal lett till spänningar och väpnade konflikter mellan länderna.

– Den eritreanska regeringen borde anta samma ståndpunkt utan några reservationer och acceptera vår uppmaning att återuppta den långlivade freden mellan de två broderländerna, som den var förut, heter det i ett uttalande på Facebook.

Avtalet som definierar en gräns togs fram av en FN-stödd kommission efter en konflikt åren 1998–2000.

Beskedet visar på en omfattande politisk vändning i Etiopien sedan den nye premiärministern Abiye Ahmed svors in i april. Han lovade då att försöka mäkla fred med Eritrea.

Eritrea, som tidigare var en etiopisk provins, röstade för självständighet 1993 men hamnade snart i krig med sin granne där gränsdragningsfrågan var en central drivkraft i konflikten. Etiopien förlorade i och med Eritreas frigörelse hela kustremsan vid Röda havet.

Omkring 80 000 människor dödades i konflikten. Sedan kriget formellt avslutades har sporadiska stridigheter, i vilka hundratals människor dödats, utbrutit mellan länderna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning