Etikrapport hade effekt: Finlands kafferosterier har skärpt sig

Paulig är ett av de kafferosterier som Finnwatch lyfter fram i sin uppföljningsrapport. Bild: Mostphotos

År 2016 släppte organisationen Finnwatch en kritisk rapport om finländska kafferosterier. Nu visar en uppföljning att de finska kaffeproducenterna reagerat på kritiken med konkreta förbättringar.

I rapporten från 2016 som finns publicerad på Finnwatchs hemsida framgick att kaffeplantager som levererar kaffebönor till finländska producenter bland annat har problem med underbetald arbetskraft, barnarbete och diskriminering. Nu har stora finländska och i Finland verkande rosterier som Meira, Paulig och Arvid Nordquist reagerat på kritiken. Till Finland importeras nu över 45 miljoner kilo mer rättvisemärkt kaffe varje år.

Finnwatch lyfter fram Paulig som den aktör som åstadkommit den mest märkbara förändringen. Från att år 2015 ha importerat endast 20 procent av sina kaffebönor från leverantörer som etiskt certifierats av en oberoende tredje part hade rosteriet år 2018 höjt siffran till 80 procent. Paulig lämnar dock i motsats till de andra producenterna inte ut information om vilka kriteriesystem som utnyttjats.

Det rosteri som utnyttjar lägst andel rättvisecertifierade bönor enligt Finnwatch uppföljningsrapport är svenska Löfbergs. Enligt rapporten kommer cirka 52 procent av Löfbergs kaffebönor från självständigt certifierade leverantörer. Dessutom är åtta procent av det kaffe som Löfbergs köper in ekologiskt certifierat, vilket dock inte säger någonting om de arbetsförhållanden som det producerats under.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46