Etikrapport hade effekt: Finlands kafferosterier har skärpt sig

Paulig är ett av de kafferosterier som Finnwatch lyfter fram i sin uppföljningsrapport. Bild: Mostphotos

År 2016 släppte organisationen Finnwatch en kritisk rapport om finländska kafferosterier. Nu visar en uppföljning att de finska kaffeproducenterna reagerat på kritiken med konkreta förbättringar. Ett tidigare fel har rättats i artikeln.

I rapporten från 2016 som finns publicerad på Finnwatchs hemsida framgick att kaffeplantager som levererar kaffebönor till finländska producenter bland annat har problem med underbetald arbetskraft, barnarbete och diskriminering. Nu har stora finländska och i Finland verkande rosterier som Meira, Paulig och Arvid Nordquist reagerat på kritiken. Till Finland importeras nu över 45 miljoner kilo mer rättvisemärkt kaffe varje år.

Finnwatch lyfter fram Paulig som den aktör som åstadkommit den mest märkbara förändringen. Från att år 2015 ha importerat endast 20 procent av sina kaffebönor från leverantörer som etiskt certifierats av en oberoende tredje part hade rosteriet år 2018 höjt siffran till 80 procent. Paulig lämnar dock i motsats till de andra producenterna inte ut information om vilka kriteriesystem som utnyttjats.

I en tidigare version av artikeln framkom felaktiga siffror om kafferosteriet Löfbergs. Den rätta andelen ekologiskt certifierat kaffe i Löfbergs produkter är 33 procent, inte 8 procent. Sedan Finnwatch rapport har Löfbergs också ökat andelen rättvisemärkt kaffe i sina produkter, och enligt företagets pressansvarige Anders Thorén är 100 procent av det kaffe som Löfbergs i dag säljer i Finland rättvisemärkt. Hbl beklagar misstaget.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning