Etelä-Saimaa: Gränsbevakarutbildningen hotad

Gränsbevakare vid gränsövergången i Salla.Bild: Jussi Nukari

Utbildningen av nya gränsbevakare hotar avbrytas för tre års tid om inte Gränsbevakningsmyndigheten får tilläggsanslag, rapporterar tidningen Etelä-Saimaa. Det är sparkraven på 28 miljoner euro som hotar utbildningen.

Om myndigheten inte får mer pengar kan den inte arrangera grundutbildning av gränsbevakare 2017–2019, säger Tuomas Laosma på Gräns- och sjöbevakningsskolan.

Han säger att problemet inte är utgifterna för utbildningen utan snarare att sparkraven innebär att man inte kan erbjuda jobb till dem som klarat utbildningen. Laosmaa säger att det är bättre att inte utbilda alls än att utbilda till arbetslöshet.

Utbildningen må hotas av nedskärningar, men Laosmaa säger att Gränsbevakningen har behov av snabba nyrekryteringar. Säkerhetssituationen vid gränserna har försämrats, säger Laosmaa, och myndigheten måste vara förberedd på flera asylsökande som vill in till Finland. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00