Estrids bokshow för unga läsare

Estrid och Stina. Författaren och illustratören Stina Wirsén är en av dem som möter Estrid Airas i webbserien Estrids bokklubb. Bild: Tor Wennström

De finlandssvenska unga läsarna får sin egen bokklubb i höst. Estrids bokklubb blir en webbserie.

Varför finns det så många bokklubbar för vuxna men inte en enda för barn, åtminstone inte i det svenskspråkiga Finland? undrade Sanna Sofia Vuori. Vuori har i flera år arbetat med barnkultur, bland annat när det gäller teaterarbete.

– Jag såg framför mig en bokklubb där barn intervjuar författare och illustratörer, berättar Vuori och sonderade därefter intresset hos en handfull barnboksförfattare och -illustratörer.

– Alla de som blev tillfrågade såg potentialen i konceptet och tackade ja.

Följande steg blev att hitta programmets unga stjärna. Valet föll på tioåriga Estrid Airas som hade varit aktiv i en av de teatergrupper Sanna Sofia Vuori driver.

Estrid Airas uppgift är att intervjua en författare eller illustratör per avsnitt. Varje avsnitt inleds med att hon och någon av hennes kompisar först bekantar sig med författarens/illustratörens produktion innan det är dags för intervju.

– De intervjuade berättar om sig själva men de ger också handfasta tips på hur man kan komma i gång med en bok och vad man ska göra när man inte kommer någonvart, säger Vuori.

I konceptet ingår också dels att Estrid under hösten skriver en egen text, dels att tittarna kan bidra med egna texter.

Vilka förväntningar har du på Estrids bokklubb?

– Jag är dålig på siffror men tänker mig att serien kan intressera barn, föräldrar, lågstadielärare och andra som är intresserade av bra böcker för barn.

De barnboksförfattare och illustratörer som uppträder i Estrids bokklubb i höst är Henrika Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Annika Sandelin, Ulf Stark och Stina Wirsén.

Slumpen ville att SVT producerar ett motsvarande program, Bokslukarna, för i höst.

Estrids bokklubb är en samproduktion mellan Fantaskopfilms och Hufvudstadsbladet och finns tillgänglig på de två producenternas webbplatser. Samarbetspartner är den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget och Richardsgatans bibliotek. Programmen sänds varannan måndag med start 5 september.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning