Estrids bokklubb blir tvåspråkig – svenska gäster varvas med finskspråkiga

Estrid är tillbaka med sin populära bokklubb, nu som ensam programledare. I höst bjuder Estrid Airas också in finskspråkiga författare, illustratörer och en serietecknare.

Fjärde säsongen av Estrids bokklubb körde i gång i måndags och konceptet är långt detsamma som under tidigare år – bokpratarbarnen bläddrar i aktuella böcker gjorda av dagens gäst och funderar spontant kring dem. Sedan bjuder Estrid Airas in gästen som antingen är författare, poet, serietecknare eller illustratör. Nytt för i år är att hälften av gästerna är finskspråkiga.

– I år träffas bokpratarbarnen i barnbokhandeln Molnfabriken. Estrid är tvåspråkig och sköter också om de finskspråkiga intervjuerna. Hon är lika fantastisk på finska, berättar producenten och regissören Sanna Sofia Vuori.

Svenskspråkiga gäster:

Cara Knuutinen, illustratör

Hanna Lundström, poet och lärare

Katarina von Numers-Ekman, författare, lärare och läsambassadör

Sarah Sheppard, författare och illustratör av fackböcker för barn

Finskspråkiga gästar:

Antti Ollikainen, serietecknare, illustratör och grafiker

Karoliina Pertamo, illustratör

Siri Kolu, författare, dramainstruktör och regissör

Mervi Lindman, illustratör

Det här betyder i praktiken att alla avsnitt är textade, antingen till finska eller till svenska. På så sätt kan också finskspråkiga barn lättare än tidigare ta del av programmen. Den andra programledaren från säsong 2 och 3, Milo Laurent, finns fortfarande med på ett hörn.

– Bokklubben ska kännas tillgänglig för alla, man behöver inte ha läst hela närbiblioteket för att få vara med. Om man är intresserad av böcker, av att läsa, skriva och skapa bilder får man tips på hur man själv kan utveckla sitt eget skapande, oberoende ålder, förklarar Vuori succén bakom serien.

Också för tonåringar

Målgruppen för Estrids bokklubb är främst barn i lågstadieåldern, men arbetsgruppen försöker bredda materialet både uppåt mot tonåringar och nedåt mot dagisåldern, så att så många barn och unga som möjlighet ska hitta något av intresse i videoserien.

– Många av gästerna skapar böcker även för en yngre publik så vi har i år skickat några bokpaket till daghem och hoppas få feedback från dem för att kunna utveckla konceptet vidare. Vi är också intresserade av högstadieklassernas läsning, Estrid är nu 14 år och går själv i högstadiet, så det är ett naturligt steg.

Estrid har själv utvecklats som tecknare och ger sig med iver in i samtalen, speciellt med illustratörerna.

– Estrid är numera en van programvärd och diskussionerna med gästerna blir alltmer jämlika. Det blir en kollegial dialog, tycker Vuori.

Cara Knuutinen är känd för de flesta finlandssvenska barn för att hon har illustrerat skolboken Läseboken 1a som har hjälpt många ettor att komma i gång med läsandet. Bild: Emmi Koskenvesa

Estrids bokklubb har blivit ett omtyckt och ofta använt undervisningsmaterial i skolor, speciellt uppskattas det pedagogiska materialet som hör till varje avsnitt.

– Det är glädjande många skolklasser som ser på avsnitten och använder det pedagogiska materialet. På ett seminarium i våras sa en pedagog att det säkert inte finns en enda skola i Svenskfinland som inte känner till Estrids bokklubb. Vår arbetsgrupp får fantastisk respons – att programmet är charmigt, äkta och välgjort. Bättre än så kan det väl inte bli, tänker jag, säger Vuori.

Nya avsnitt av Estrids bokklubb publiceras på HBL.fi varannan måndag i höst. Fjärde säsongens första avsnitt med Cara Knuutinen som gäst ser du genom att klicka här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning