Estrid och Milo intervjuar författare

På måndag startar den andra säsongen av Estrids populära bokklubb. Nytt för i höst är att Estrid har fått en kollega, då 10-åriga Milo Laurent stiger in i rutan och gör vartannat inslag.

Estrid Airas, 12 år, står inte längre ensam värd för sin egen bokklubb. Videoserien som hade premiär förra hösten har fått en till programledare, Milo Laurent. I höst kommer de två turvis att intervjua finlandssvenska barnboksförfattare och ställa både egna och andra barns frågor om hur man skriver och illustrerar böcker.

Videoseriens skapare och manusförfattare Sanna Sofia Vuori är nöjd över att bokklubben nu har två förgrundsgestalter.

– Estrid är oerhört duktig på att intervjua gäster, prata om böcker och leda hela showen och det var otroligt roligt att göra säsong ett. Men visst blev det lite tungt för henne, det är mycket jobb bakom varje avsnitt. Så det känns bra att vi har fått med Milo i programmet, säger Vuori.

Fakta

Författarbesök i Estrids bokklubb

4.9 Sanna Tahvanainen

18.9 Anna Härmälä

2.10 Tove Appelgren

16.10 Kasper Strömman

30.10 Minna Lindeberg

13.11 Maija Hurme

27.11 Martin Widmark

11.12 Malin Kivelä

Varje avsnitt publiceras på flera olika webbsidor som bokklubbens samarbetspartner upprätthåller, som HBL.fi

Det är Vuori som i samarbete med de unga programledarna har valt ut gästerna och bokat in deras besök. I höst kommer vi att få träffa sju finlandssvenska författare eller illustratörer och en rikssvensk, då mannen bakom de superpopulära Lasse-Maja-böckerna Martin Widmark är en av gästerna i november.

Bakom varje avsnitt ligger ungefär tre dagars arbete i studion. Det är Vuori som har skrivit manuset, men barnen har rätt fria händer att prata på om det som intresserar dem själva. Estrid fick i fjol mycket beröm för sitt sätt att tala med publiken, inte till den, och för att hon var påläst och kunnig.

Den nya kollegan, två år yngre Milo Laurent, följde med bokklubben i fjol, blev intresserad och tog själv initiativ till att bli en av showens programledare.

– Milo var aktiv och tog med hjälp av sin mamma kontakt med oss. Vi intervjuade Milo och tyckte att han skulle passa i programmet, säger Vuori.

Gillar humor och fantasy

Milo Laurent läser själv massor av böcker, inte bara barnböcker utan också sådant som är skrivet för en vuxen publik, som Jan Guillous Arn-serie, Hungerspelen och svenske Jonas Jonassons böcker. Han gillar också att se filmversionen av redan lästa böcker.

Så här berättade han själv om sitt bokintresse i mars, då det blev klart att han blir den andra programledaren i bokklubben:

– Det är roligt då man får se historierna på film, så man ser hur allt ser ut. Ibland blir jag lite besviken, för man kan inte få med allt som finns i en bok på film. Boken är alltid bättre än filmen!

Om han själv fick välja en författare att intervjua skulle valet falla på finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff.

– Hennes böcker tycker jag massor om, säger Milo.

Det är inte bara Estrid och Milo som kommer till tals i videoprogrammet, utan också tio andra bokintresserade barn. Varje avsnitt inleds nämligen med bokpratarna, där tre fyra barn diskuterar några utvalda böcker av den aktuella författaren, som senare i programmet blir intervjuad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03