Sverige förbereder för Estoniadykningar – dykrobotar ska kunna undersöka vraket

Estonias bogvisir bärgas hösten 1994. Arkivbild. Bild: Jaakko Avikainen

En svensk lagändring för att möjliggöra dykningar vid Estonia skickas nu på remiss. Bara dykningar på uppdrag av myndigheter för att utreda förlisningen ska tillåtas.

– Anhöriga ska vara lugna för att vi inte kommer att ta bort gravfriden, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det lagförslag som nu skickas ut på remiss innebär att ett undantag görs i den särskilda gravfridslagen för Estonia.

Undantaget syftar till att möjliggöra undervattensverksamhet vid vraket enbart för att utreda haveriorsaken. Sådan verksamhet får bara utföras på uppdrag av finska, svenska eller estniska myndigheter.

Privatpersoner ska inte tillåtas göra egna utredningar vid vraket.

Bakgrunden till lagändringen är att Statens haverikommission i Sverige vill kunna göra nya undersökningar, efter att en TV-dokumentär i höstas pekade på tidigare okända hål i vraket.

Damberg understryker att haverikommissionen varit tydlig med att man inte har för avsikt att använda sig av mänskliga dykare, utan utföra de nya undersökningarna vid vraket med till exempel dykrobotar.

Regeringen siktar på ett förslag till riksdagen under våren. Målet är att lagändringen ska träda i kraft den 1 juli 2021. Undantaget i gravfridslagen är inte tidsbegränsat.

Damberg räknar med att lagförslaget inte kommer föranleda nya förhandlingar mellan Sverige, Estland och Finland om den överenskommelse om Estonia som finns mellan länderna.

Damberg räknar inte heller med problem med att få igenom lagförslaget i riksdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning