Estnisk underrättelse: Ryssland respekterar inte finsk alliansfrihet

Garnisonsmatsalen Sahara i Sandhamn. Bild: Roni Rekomaa

Ryssland skulle inte respektera Finlands eller Sveriges alliansfrihet i Östersjöområdet i en militär konflikt, heter det i en färsk estnisk säkerhetsrapport.

Enligt underrättelsetjänsten Teabeamets första offentliga årsrapport är Ryssland redo att anfalla mål på finskt eller svenskt territorium vid en konflikt eftersom det gör bedömningen att även Nato är redo att utnyttja ländernas infrastruktur i krig.

I rapporten sägs det att det är osannolikt, men inte omöjligt, att Ryssland skulle använda militär styrka i Baltikum. Ryssland är, enligt rapporten, det största militära hotet mot säkerheten i Östersjöområdet.

I rapporten konstateras det emellertid att Rysslands militära prestationsförmåga inte är helt i skick trots omfattande investeringar. Rysslands förmåga att strida endast med konventionella vapen uppges vara begränsad och den ekonomiska krisen har inte underlättat saken.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning