Estnisk minister lät chaufförer skolskjutsa

Estlands premiärminister Jüri Ratas har behövt hantera flera kriser under denna mandatperiod. Arkivbild från 2017. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Estlands utbildningsminister har låtit sina chaufförer lämna och hämta barnen på skolan, upptäckte en kvällstidning som satte henne under bevakning. Premiärministern tvingas hantera ännu en kris i leden, men tar sitt statsråd i försvar.

Kvällstidningen Öhtuleht punktbevakade utbildningsminister Mailis Reps (Centerpartiet) beställda körningar under en månads tid. Varje gång var det hennes barn som blev skjutsade, vilket leddes i bevis med filmklipp.

En tidigare chaufför säger att det var en av hans huvudsakliga arbetsuppgifter att köra Reps barn och flera departementskällor säger till tidningen att det hade satts i system och skedde dagligen. Assistenter som arbetat för henne uppges också ha fått bistå i privatlivet.

Dessutom har det framkommit att ministern åkte på semester till Kroatien med familjen för två år sedan – i en tjänstebil och på arbetstid.

Sexbarnsmamma

Mailis Reps, som är sexbarnsmor, erkänner alltihop. Hon säger sig ha använt chaufförstjänsten "oproportionerligt" mycket, hänvisar till att den senaste tidens regeringskriser varit påfrestande, och ber om ursäkt. Inte nödvändigtvis för att hon gjort fel, utan för att folk kan ha uppfattat det som orättvist.

"Jag har väldigt långa arbetsdagar på ministerkansliet och besvärlig logistik gör att mina barn inte alltid kan hämtas från eller köras till förskolan eller skolan med privat bil", skriver hon i sociala medier, och tillägger att livspusslet är väldigt svårt.

Reps anklagar samtidigt Öhtuleht för oetiska arbetsmetoder med anledning av att barnen förekommit i rapporteringen av det som skett.

Ratas: Jag gör också så

Estniska medier och opinionsbildare kritiserar Mailis Reps och anklagar henne för att försöka sätta en pr-spinn på avslöjandena. Det är svårt att ta hand om flera barn vid sidan av arbetet, men det är ingen ursäkt för att ta hjälp med offentliga medel, skriver tidningen Postimees på sin ledarsida.

Det har höjts vissa avgångskrav mot Reps, men premiärministern tillika partikollegan Jüri Ratas står henne bi. Han säger att han också låtit chaufförer köra barn till skolan, att Reps behöver lägga om sitt schema och att reglerna "måste förtydligas".

Detta är inte första gången det stormar kring Jüri Ratas trepartiregering, som har drabbats av flera avgångar och kriser sedan den tillträdde förra året. Tidigare har det dock framför allt varit ytterhögerpartiet Ekre som ställt till det för premiärministern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning