Estnisk fest hela året

Bild: Emma Småros

Estland firar sina 100 år av självständighet också i Finland hela året med speciellt mycket festligheter den sista hela veckan i februari.

Det blir konserter, konstutställningar, teaterföreställningar, men också högtidligt när Estland firar sina hundra år av självständighet i Finland. Olika fester ordnas på flera håll i landet och en del av festligheterna firar att Finland och Estland tillsammans fyller 200 år.

Byggnader i Helsingfors, Åbo och Tammerfors har också lovat festbelysning i de estniska färgerna blått, vitt och svart på självständighetsdagen den 24 februari.

Redan veckoslutet innan, den 17 februari har den estniska självständigheten firats i Tammerfors, Åbo och Vasa. I Åbo festtalade president Tarja Halonen och Estlands statsminister Jüri Ratas. Festen i Helsingfors är den 22 februari med bland annat kransnedläggning vid gravar och en stpr festkonsert på Alexandersteatern.

– Vi behöver vår historia. Vi märker det kanske inte när solen skiner, men när det stormar är det vår gemensamma bakgrund och kultur som för oss vidare, säger Estlands ambassadör i Helsingfors Margus Laidre.

Festårets program finns på adressen www.virosuomessa.fi

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33