Estlands utrikesminister: Karantän rekommenderas snart vid resor mellan Estland och Finland

Enligt Estlands utrikesminister kommer karantän att rekommenderas för resenärer från och med den 28 september. De finska myndigheterna har ännu inte uttalat sig i frågan. Bild: Ari Sundberg/SPT

Enligt Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu ändras karantänsrekommendationerna mellan Estland och Finland nästa vecka. Estland hör fortfarande till de så kallade gröna länderna i Finlands trafikljusmodell.

Enligt Estlands public-service bolag ERR ska det från och med måndag nästa vecka inte längre vara möjligt att resa från Estland till Finland utan att vara i karantän.

Beslutet beror på Estlands försämrade coronasituation. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu kommenterade saken på måndagen.

En karantän på två veckor rekommenderas också för finländare som har besökt Estland, säger Reinsalu till ERR. Reserestriktionerna och karantänsrekommendationerna gäller inte arbetsresor mellan Estland och Finland, menar han.

De finska myndigheterna har ännu inte informerat om några ändringar i karantänsrekommendationer. Estland hör fortfarande till de så kallade gröna länderna i trafikljusmodellen, som Institutet för hälsa och välfärd upprätthåller.

I den gröna klassen placeras länder där risken för smitta inte anses vara betydligt högre än i Finland. För att placeras i den gröna klassen ska incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare, vara under 25 de senaste 14 dagarna.

Enligt Reinsalu har Estland nu överskridit den gränsen. Incidensen i Estland var i måndags 30,85 fall per 100 000 invånare.

Helsingin Sanomat var först i Finland med nyheten. Tjänstemannakällor i Finland uppger till tidningen att inga nya beslut ännu är fattade. Inrikesministeriet förbereder ett beslutsunderlag om möjliga förändringar i reserestriktionerna. Regeringen kommer troligen att behandla restriktionerna på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning