Estlands statsminister avgår efter korruptionsmisstankar

Estlands statsminister Jüri Ratas lämnar in sin avskedsansökan till presidenten i dag. Bild: Olivier Hoslet/Lehtikuva/AFP

Estlands statsminister Jüri Ratas från Centerpartiet avgår. Det gör han efter korruptionsmisstankar mot hans parti i samband med byggandet av köpcentret Porto Franco i Tallinn.

Enligt det estniska rundradiobolaget ERR fattade Jüri Ratas beslutet att avgå efter ett möte med sin partistyrelse på tisdag kväll. Centerpartiet samt fem centrala partifunktionärer misstänks för att ha tagit emot tiotals miljoner i mutor, skriver ERR.

Ratas skriver i ett skriftligt uttalande att han inte känt till några olagligheter, men att han som partiordförande tar sitt ansvar och avgår. Misstankarna om korruption kastar en skugga över alla inblandade, skriver Ratas.

Det är oklarheter kring finansieringen av Porto Franco och kring vägbyggen till området som är föremål för misstankar om korruption. Enligt ERR ska affärsmännen bakom köpcentret ha försökt förmå estniska politiker att förmånligt bygga vägar till det nya köpcentret.

Den estniska oppositionen hann redan innan tisdagens beslut från statsministern kräva att Ratas avgår. Statsministern lämnar in sin avskedsansökan hos president Kersti Kaljulaid i dag onsdag.

Jüri Ratas bildade efter valet 2019 en regering tillsammans med det konservativa partiet Isanmaa och högerpopulistiska Ekre. Det har stormat kring regeringen och framför allt kring Ekres ministrar i den från start. Ekre har också fått byta personer på ministerposterna.

Äktenskapslagen central

I en intervju i HBL i höstas betecknade den estniska statsvetaren Andres Kasekmap Ratas som en gisslan som satt som statsminister i en regering ledd av Ekre.

Fram till nu har den mest spektakulära avgången i regeringen Ratas varit Ekres grundare och starke man Mart Helme som avgick från posten som inrikesminister i början av november i fjol. Detta efter att ha gjort nedsättande uttalanden om USA:s blivande president Joe Biden.

Ett skäl till att Helme valde att avgå var en planerad folkomröstning om den estniska partnerskapslagen från 2014. Då den stiftades var den en av de första i Västeuropa som gjorde samkönade äktenskap möjliga. Den lagen vill Ekre nu bli av med och en folkomröstning i frågan var planerad till senare i vår. Att regeringen höll ihop var viktigt för att referendumet skulle bli av.

Estlands parlament riigikogu skulle ha behandlat frågan i dag, men i sina uttalanden efter sitt beslut att avgå säger Ratas att han anser att parlamentet inte borde ta upp frågan nu.

Estniska bedömare anser ändå att det är troligt att den nuvarande regeringskoalitionen sitter kvar med ett nytt namn på statsministerposten. Den stora vinnaren vid valet 2019, Reformpartiet, lyckades inte få majoritet för att bilda regering då och den situationen har inte förändrats.

Ratas själv har varit statsminister sedan 2016. Han har också bland annat varit borgmästare i Tallinn. Nu väljer han alltså att avgå. "I politik måste svåra beslut fattas för att lösa svåra situationer. Därför har jag nu beslutat mig för att lämna premiärministerposten på grund av det uppkomna läget", skriver han i ett skriftligt uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning