Estlands inrikesminister avgår

Mart Helme har kommit med många kontroversiella uttalanden, men att ifrågasätta valresultatet in USA blev för mycket. Helme har meddelat att han lämnar posten som inrikesminister. Bild: Raul Mee

Estlands inrikesminister Mart Helme (Ekre) avgår efter att i helgen ha anklagat presidentvalet i USA för fusk. Helme säger sig vara trött på förtal och lögner i estnisk media.

En av högerpopulistiska Ekres förgrundsfigurer, inrikesminister Mart Helme och hans son, Ekres nuvarande ordförande och Estlands finansminister Martin Helme sade sig i helgen tvivla på att presidentvalet i USA gått rätt och demokratiskt till. Helmes ifrågasatte valresultatet och även demokratin i sitt hemland.

Han kallade även valets vinnare Joe Biden för "en korrupt skithög".

På måndagen valde sedan Mart Helme att avgå från sin ministerpost. Genom det vill han enligt egen utsago bevara den nuvarande regeringskoalitionen och försäkra sig om att folkomröstningen om att slopa samkönade äktenskap verkligen blir av.

Martin och Mart Helmes uttalanden som ifrågasätter det amerikanska presidentvalets resultat fick redan på söndagen president Kersti Kaljulaid att reagera häftigt. Hon sade då i ett utlåtande att finansministerns och inrikesministerns uttalanden var en attack både mot Estlands demokrati och mot landets säkerhet.

"Vad politiker säger är av vikt och två estniska ministrar har nu valt att använda sig av den vikten för att attackera vår främsta allierade. Estlands säkerhet är baserad på vår egen förmåga att försvara oss och försvarssamarbetet med våra allierade. Vi har utvecklat och vårdat våra relationer under många olika regeringar, men nu ser vi att det också är möjligt att bryta och förstöra dem", sade Kaljulaid i ett uttalande.

Hon konstaterade att det är lika illa att ifrågasätta det estniska systemet med elektorer utan några argument. Det kan finnas bara en målsättning, att underminera esternas tro på sitt eget land, ansåg presidenten. Kaljulaid säger sig ha diskuterat frågan med statsminister Jüri Ratas (Centern). Ratas själv hann redan i lördags twittra sina gratulationer till Joe Biden och hans blivande vicepresident Kamala Harris.

Inte gjort något fel

Mart Helme själv ställer sig oförstående till president Kaljulaids reaktion. Han anser sig inte ha sagt något som inte amerikanska medier redan skulle ha rapporterat om. Helme anser sig på inget sätt ha äventyrat Estlands säkerhet.

Helme vill nu enligt egen utsago försäkra sig om att folkomröstningen om att upphäva partnerskapslagen faktiskt blir av. Frågan är en av dem hans parti Ekre drivit hårt eftersom partiet anser att ett äktenskap kan ske bara mellan en man och en kvinna.

Mart Helme har under hela sin tid i regeringen väckt negativ uppmärksamhet. Bland annat har han uttalat sig nedsättande om Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) genom att säga att det tydligen går bra för att butiksbiträde att bli statsminister i Finland. Han har också uppmanat alla homosexuella att flytta till Sverige.

Men reaktionerna på uttalandet om det amerikanska presidentvalet blev för mycket för Mart Helme. Han anser att estniska medier producerat lögner om honom och säger sig nu vara trött.

Oppositionsledaren, Reformpartiets ordförande Kaja Kallas, konstaterar för sin del att Helmes avgång inte är tillräckligt för att lösa den kris som uppstått i estnisk politik. Avgången är för lite och för sent, sade Kallas på måndagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning