Estland välkomnar finländare igen – Utrikesministeriet avråder ändå från resor

Utrikesministeriet avråder finländare att resa till länder där coronaincidensen överskrider 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Bild: Christa Lundström/SPT

För finländare som reser till länder som inte är grönlistade i Finland gäller 10 dagars frivillig karantän då man återvänder till hemlandet.

Från och med måndagen välkomnar Estland åter finländare.

Estland tillåter inresor för personer från länder där coronaincidensen ligger under 50, och som dessutom inte överskrider Estlands incidens med mer än 10 procent. Estlands Utrikesministerium kontrollerar olika länders incidenser varje fredag och uppdaterar därefter listan på länder vars medborgare välkomnas.

Estlands officiella turistinformation uppger att fredagens uppdatering ledde till att Finland åter grönlistades, eftersom incidensen i Finland enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomars (ECDC) då var 48,5.

Det innebär att finländare från om med måndag, 2 november, inte behöver uppvisa ett giltigt intyg för att komma in i Estland. Dessutom försvinner samtidigt kravet på att visa upp ett negativt coronatest.

Gränsbevakningen har ändå rätt att stoppa resenärer som vid gränsen uppvisar exempelvis andningssvårigheter eller febersymtom.

Utrikesministeriet avråder från resor

Finlands Utrikesministerium rekommenderar ändå att finländare undviker resor till de länder som Finland inte slopat sina gränskontroller för, alltså länder som haft över 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

I praktiken innebär det att endast Vatikanstaten inom Europa är grön på Finlands lista. Utanför Europa är också länderna Australien, Sydkorea, Japan, Rwanda, Thailand, Uruguay och Nya Zeeland gröna.

Om finländare reser till andra länder än de grönlistade gäller frivillig karantän i 10 dagar då man återvänder till hemlandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning