Estland sparkar tredje ministern på kort tid

Den estniske premiärministern Jüri Ratas håller ihop regeringen. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/TT-AP

Estlands landsbygdsminister Mart Järvik får gå efter anklagelser om övertramp i ämbetet. Han är den tredje ministern på kort tid från det nationalistiska konservativa partiet Estlands konservativa folkparti (Ekre) som får lämna sin post.

Ekre har tidigare hotat att lämna regeringen om Järvik fick sparken, men premiärminister Jüri Ratas försäkrar att koalitionspartierna enats om att fortsätta regera.

– Samtliga koalitionsparter vill fortsätta i denna svåra situation, säger Ratas.

Mart Järvik får lämna sin post sedan en särskild kommission slagit fast att han agerat utanför sina befogenheter då han försökt lägga sig i utredningen av en listeriaskandal.

Järvik vilseledde också allmänheten när han sedan gav felaktiga uppgifter om det i intervjuer.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning