Estland skärper sina reserestriktioner

Från och med tisdag blir det svårare för alla utlänningar att resa till Estland på grund av landets tuffa reserestriktioner. Trafiken till arkipelagen i västra Estland är också avskuren till vissa delar. Bild: SPT

Från och med tisdag är det endast de som bor permanent i Estland som får resa till landet. Trafiken till den estniska arkipelagen har också begränsats för att bromsa det nya coronavirusets framfart.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu meddelade på söndagen på Twitter att landet stänger sina gränser för dem som inte bor permanent i Estland eller saknar estniskt medborgarskap. Syftet med den drastiska åtgärden är att minska riskerna för att coronaviruset sprids ytterligare.

Estland har tillsvidare bekräftat 171 fall av covid-19 inom landets gränser. En stor del av dessa fall har påträffats på Ösel. Av bland annat denna anledning beslutade den estniska regeringen att från och med lördagen begränsa rörligheten till öarna Ösel, Moon, Kynö, Dagö, Ormsö och Runö.

Endast de som är fast bosatta på dessa öar får ta sig från fastlandet till sina hem i den estniska arkipelagen. Inreseförbudet för övriga resenärer gäller tillsvidare. Beslutet berör inte frakten av varor till och från de estniska öarna. Den estniska polisen och gränsbevakningen införde skärpt övervakning av trafiken till och från Ormsö redan på lördagen, skriver lokaltidningen Lääne Elu.

Den estniske Europaparlamentarikern Marko Mihkelson från Reformpartiet skrev på söndagen på Twitter att den bristande koordineringen av de åtgärder som tas för att begränsa coronaviruset inom EU är ett allvarligt stresstest för den Europeiska Unionen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning