Estland planerar landsomfattande nedstängning

Estlands statsminister Kaja Kallas. Bild: Raigo Pajula/Lehtikuva-AFP

Estlands statsminister Kaja Kallas meddelade på måndagen att det behövs en omfattande nedstängning i landet. Enligt rundradiobolaget ERR möts regeringen för att fatta beslut ännu på måndagskvällen.

I en uppdatering på sociala medier på måndagen listar Estlands statsminister Kaja Kallas en rad åtgärder som hon ser som nödvändiga i det allt svårare coronaläget i landet.

Hit hör bland annat att alla elever övergår till distansundervisning, föräldrar rekommenderas att hålla barnen hemma från dagis, restauranger stänger för annat än hämtmat och all icke nödvändig affärsverksamhet läggs på is.

Enligt Kallas har den mer smittsamma brittiska virusvarianten spridit sig fortare än beräknat i landet, och situationen på sjukhusen i norra Estland är enligt henne kritisk.

Det estniska rundradiobolaget ERR uppger att den estniska regeringen under måndagskvällen möts för att diskutera de nya restriktioner. Kallas sade till ERR på måndagen att restriktionerna kan vara i kraft till mitten av april.

Smittsiffrorna har under de senaste veckorna skjutit i höjden i Estland med över tusen dagliga smittfall. I landet med drygt 1,3 miljoner invånare har 653 dött av covid-19.

Läs också: Coronaepidemin i Estland skenar i väg utom kontroll – "Det är framför allt unga som blir smittade"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning