Estland kräver åter intyg av resenärer från Finland

Tidigare kunde estniska gränsbevakningen göra stickprov bland resenärerna. Nu kommer intyg att krävas av sådana som kommer från Finland. Arkivbild från Tallinn. Bild: Cata Portin

Från och med måndag behöver finländska resenärer som reser till Estland visa upp ett vaccinationsintyg, negativt testresultat eller bevis på att man har tillfrisknat från covid-19.

Fria resor från Finland till Estland blev en kort historia.

Just nu är incidensen 114 i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd, vilket överskrider den tillåtna gränsen som Estland bestämt för fria inresor.

Det estniska public service-bolaget EER meddelade på lördagen att Finland, liksom Schweiz och Italien, lagts till på landets "gula" lista.

Att Finland lagts till på den gula listan innebär att resenärer från och med natten till måndag måste visa upp ett intyg på vaccination, negativt testresultat eller att man tillfrisknat från covid-19 då man anländer till Estland.

Danmark och Frankrike har enligt EER flyttats till den "röda" listan, vilket innebär att alla som anländer från dessa länder måste sätta sig i karantän i tio dagar – ifall man inte är vaccinerad.

Estland placerar länder i tre kategorier. Länder med färre än 75 coronafall per 100 000 invånare hör till den så kallade gröna listan. Om incidensen är 75-200 placeras landet på den "gula" listan, medan länderna med högre incidens än 200 finns på den "röda" listan.

Finland har betydligt striktare regler för personer som reser in från andra länder. För att ett land ska få status som ett tryggt land krävs ett incidenstal under 10.

Artikeln uppdaterad 1.8 klockan 16.50: anländande till Estland från länder på den så kallade röda listan behöver inte sätta sig i karantän om de är vaccinerade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning