Estland höjer konsumtionsskatterna – alkohol och bensin blir dyrare

Vy över Tallinn. Bild: Mostphotos/Alexandr Chernyshov

Det blir dyrare att tanka bilen eller köpa e-cigaretter och alkoholhaltiga drycker i Estland från och med nästa vecka. Det framgår av finansministeriets och dagstidningen Postimees uppgifter.

För bara ett år sedan kunde man tjäna omkring 20-30 euro på att tanka bilen i Estland i jämförelse med vad det hade kostat att fylla bensintanken hemma i Finland. I januari 2016 kostade en liter 95-oktanig bensin 0,964 euro i Estland. De tiderna är nu förbi.

Från och med årsskiftet stiger konsumtionsskatten på bensin med 5,1 cent per liter till sammanlagt 56,3 cent per liter. Den senaste höjningen av bensinskatten i Estland gjordes för ett år sedan. Postimees tippar att det genomsnittliga priset på 95-oktaning bensin kommer att ligga kring 1,32 euro per liter från och med nästa vecka. På fredagen kostade en liter 95-oktanig bensin i Tallinn 1,25 euro.

Det är inte bara bensinen som blir dyrare. Från och med den första januari stiger även priset på e-cigaretter med 8 procent. Den omdebatterade höjningen av alkoholskatten innebär att priset på en burk 0,5 liters starköl stiger från och med den första februari med 4 cent medan priset på vin stiger i genomsnitt med 22 cent per butelj.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning