Estland höjer konsumtionsskatterna – alkohol och bensin blir dyrare

Vy över Tallinn. Bild: Mostphotos/Alexandr Chernyshov

Det blir dyrare att tanka bilen eller köpa e-cigaretter och alkoholhaltiga drycker i Estland från och med nästa vecka. Det framgår av finansministeriets och dagstidningen Postimees uppgifter.

För bara ett år sedan kunde man tjäna omkring 20-30 euro på att tanka bilen i Estland i jämförelse med vad det hade kostat att fylla bensintanken hemma i Finland. I januari 2016 kostade en liter 95-oktanig bensin 0,964 euro i Estland. De tiderna är nu förbi.

Från och med årsskiftet stiger konsumtionsskatten på bensin med 5,1 cent per liter till sammanlagt 56,3 cent per liter. Den senaste höjningen av bensinskatten i Estland gjordes för ett år sedan. Postimees tippar att det genomsnittliga priset på 95-oktaning bensin kommer att ligga kring 1,32 euro per liter från och med nästa vecka. På fredagen kostade en liter 95-oktanig bensin i Tallinn 1,25 euro.

Det är inte bara bensinen som blir dyrare. Från och med den första januari stiger även priset på e-cigaretter med 8 procent. Den omdebatterade höjningen av alkoholskatten innebär att priset på en burk 0,5 liters starköl stiger från och med den första februari med 4 cent medan priset på vin stiger i genomsnitt med 22 cent per butelj.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03