Estelle eller Lady? Vad ska Vikings Lines nya kryssningsfartyg heta? Nu är tio förslag i final

22 486 namnförslag fick Viking Line in när rederiet bad passagerarna hjälpa till med namnet. Bild: Viking Line

Vad ska Viking Lines nya kryssningsfartyg heta? För ett tag sedan engagerade rederiet sina passagerare i frågan. Nu har namnlistan kokats ner och allmänheten får haka på och hjälpa en gång till.

Medan andra ägnade påskhelgen åt lammgrytor och chokladägg tog sig Viking Lines affärsutvecklingschef Gustaf Eklund an något annat. Han satte sig ner med de mer än 20 000 namnförslag som runnit in sedan rederiet bad allmänheten om namnhjälp för det nya kryssningsfartyg som rederiet bygger i Xiamen Kina.

– Jag ville gå igenom vartenda förslag själv och inte dela upp grundjobbet på olika personer eftersom man alltid har sina favoriter. Jag ville vara säker på att inte missa någon personlig favorit, säger han.

När Eklund var klar med genomgången hade han sorterat och räknat. Kvar fanns 200 namn. Då kopplades ett halvdussin kolleger in. De fick i uppdrag att ta fram varsin tio-i-topp-lista.

I kölvattnet guppade diverse fyndigheter omkring för att sedan ändå sjunka i glömska.

– Någon hade lekt med bokstäverna MA i Mariehamn och TU i Turku och Tukholma och kopplat ihop det med ordet tomat och den röda färgen, säger Eklund.

Läs också: Svårt välja namn på Viking Lines fartyg: "Rödluvan låter lite vintrigt"

En del personer har bara skickat in ett namn, andra har förklarat hur de tänkt. Viking Lines fartyg har ofta hetat något med "ella" i namnet. Det har varit en hommage till Ellen Eklund, hustru till Gunnar Eklund, som tog initiativ till att grunda rederiet. Den gamla namntraditionen bröt man senast 2013 med namnet Viking Grace, så det är inte längre självklart med "elle" eller "ella" i namnet.

– Jag har gjort upp lite statistik så jag kan säga att 6 procent av förslagen var antingen Estelle eller Estella. Vi gick ju i marknadsföringen ut med att vi vill ha ett namn på Östersjöns nya drottning så förslagen har den kopplingen. Namnet Glory har upplevts som ett bra par till Grace. Mary är kort och slagkraftigt, kungligt och kopplar till namnet Mariehamn.

De tio namn som nu finns kvar på upploppet är Arielle, Estelle, Glory, Lady, Mary, Panorama, Rose, Sophia, Stella och Vista.

– Panorama hade åtminstone femtio personer föreslagit. På samma sätt som Vista har man velat följa upp att vi bygger ett fartyg där vi vill ta in utsikten, vyerna och skärgården, säker Eklund.

När de olika tio-i-topp-listorna blivit en enda lista skickades den på remiss.

– Så vi inte av misstag tagit med något som kanske betyder något tokigt.

Det nya fartyget ska vara klart 2021 och trafikera rutten Åbo–Stockholm.

Den nya omröstningen är i gång nu och sista omröstningsdag är den 19 maj. Fartygsnamnet avslöjas den 27 maj.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning