Essayah och Östman ställer upp i EU-valet

KD:s partiordförande Sari Essayah ställer upp i EU-valet. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Två av KD:s mest namnstarka politiker ställer upp i EU-valet i maj. Framför allt finns partiets ordförande Sari Essayah med.

Kristdemokraterna gör sitt yttersta för att ta en plats i Europaparlamentet igen. När partiet offentliggjorde sin kandidatlista på torsdagen fanns flera av de tunga namnen med.

Partiordförande Sari Essayah, riksdagsgruppens tidigare ordförande Peter Östman och första vice ordförande Tiina Tuomela ställer upp. Essayah och Östman är två av KD:s fem ledamöter i den nyvalda riksdagen.

– Jag tycker att vi fick ihop en bra kandidatlista. Vi har realistiska chanser att ta Finlands trettonde eller fjortonde plats, säger Östman.

Om Storbritannien lämnar EU kommer Finland att få en fjortonde plats i Europaparlamentet.

Östman bedömer att han har goda chanser att bli tvåa bland KD:s kandidater i EU-valet. Han räknar med att Essayah blir partiets röstmagnet.

– Hon ska vara vår överlägset starkaste kandidat, men det går inte att vara ensam. Det krävs en del namnstarka kandidater och jag valde att ställa upp när jag fick frågan.

Vill Sari Essayah ta plats i Europaparlamentet?

– Du får fråga henne om det, säger Östman.

KD:s målsättning är att ta tillbaka mandatet som man förlorade för fem år sedan. Östman säger att det är viktigt för partiet att ha representation på alla nivåer.

– Det gör att man har betydligt bättre koll på hela beslutskedjan. En stor del av direktiven och lagstiftningen sker i EU.

EU-valet hålls i Finland den 26 maj.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning