Espoo United sparkade Valavuori efter homokommentar

Aleksi Valavuori fick snabbt kicken till följd av Twitterskandalen. Bild: Roni Rekomaa

Espoo United har sparkat Aleksi Valavuori efter att han uttalat sig olämpligt på Twitter. Valavuori skrev på tisdagskvällen att klubbens basketlag inte anställer homosexuella och fick sparken mindre än ett dygn senare.

– Jag gjorde ett misstag och bär mitt ansvar. Men ni kan inte göra mig till någon hatare av homosexuella, skrev Aleksi Valavuori i ett långt meddelande på Twitter kort efter att ha fått sparken på onsdag kväll.

Nygrundade Espoo United har representationslag i basket och ishockey för damer och herrar. Valavuori jobbade inom basketen och hade titeln general manager.

Valavuori var mycket aktiv på Twitter under onsdagen redan innan klubbledningen meddelade att hans position ska diskuteras av ledningsgruppen. Han försökte skylla på att tisdagens skriverier var ett utdraget skämt och att han ville väcka diskussion.

– Men där misslyckades jag rejält, skrev Valavuori.

Twitterdiskussionen började då han kommenterade en reklamkampanj från Lidl och hur hbtiq-organisationen Seta reagerat på den. Homokommentaren kom efter att en annan Twitteranvändare frågat om hans ställningstagande kring reklamen också är Espoo Uniteds officiella linje.

– Ja. Hos oss anställs inga homos, skrev Valavuori utan att infoga några extra symboler om att han skämtade.

Snabba ryck

Espoo United tog tidigt på onsdagen ställning mot alla former av diskriminering i ett pressmeddelande. På kvällen meddelade Espoo Uniteds vd Olli Aro att beslutet om att avskeda Valavuori var enhälligt.

– Kommentarerna stämmer inte överens med våra värderingar. Det här handlar om en stor sak. Kommentarerna kränker många människor, sade Aro till FNB.

Basketförbundets vd Jaro Tourunen berättade för Yle att även förbundet kommer att diskutera frågan. Espoo United kan straffas om Valavuoris agerande anses bryta mot tävlingsreglerna.

37-årig basketman

Aleksi Valavuori är 37 år gammal och har jobbat mycket inom basket, bland annat som sportchef och manager. De klubbar han tidigare jobbat för – Honka, ToPo och Bisons – har alla drabbats av ekonomiska problem.

Valavuori har också jobbat med utländska spelbolag. Han ställde upp för Samlingspartiet i riksdagsvalet 2007, men blev inte invald från Helsingfors valkrets.

Valavuori anställdes som general manager för Espoo Uniteds basketlag i somras.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning