Esboföretaget Wello fick viktigt kontrakt – finsk vågenergiteknik till Kina

Vågenergianläggningen Wello Penguin är ungefär 40 meter lång och har en nominell effekt på 600 kilowatt. Bild: Jan Oelker

Esboföretaget Wello, som utvecklar teknik för vågenergi, har ingått ett samarbetsavtal med den kinesiska industrijätten CIMC OEI. Målet är att starta flera kraftverksprojekt runtom i Kina.

I januari skrev HBL om Wellos planerade vågkraftverk i Bali, Indonesien. Nu har Esboföretaget fått ett nytt, viktigt kontrakt med kinesiska CIMC IEO, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

I ett första skede ska Wello och CIMC IEO samarbeta kring ett forskningsprojekt där man optimerar vågkonvertern Wello Penguin enligt kinesiska krav – vågorna i den kinesiska omgivningen är något beskedligare än på norra Atlanten, där Wellos vågkonverter har utvecklats.

Som nästa steg byggs ett demonstrationskraftverk i Kina vars syfte är att slå fast att tekniken passar de kinesiska behoven. Det ger samtidigt företaget viktig information om hur tekniken fungerar i olika miljöer runtom i världen.

Wellos och CIMC OEI:s mål är sedan att starta kraftverksprojekt överallt i Kina. Landet strävar efter att fylla det växande energibehovet utan kol och importerad olja.

Wellos vågenergikonverter har utvecklats och testats i snart tio år. Den har klarat hårda väderförhållanden med våghöjder på upp till 18 meter.

Wello ägs i huvudsak av Estlander Holding, Fortum, Innovestor Ventures och VNT Management. Bolaget är grundat 2008 och har verksamhet i Finland och Skottland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning