Esbo värd för ishockey-VM

Finland firade OS-brons efter att ha besegrat Ryssland i bronsmatchen i Pyeongchang.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nu är det klart att ishockey-VM spelas i Esboarenan våren 2019.

Om ettt år får damlejonen spela om VM-medaljerna på hemmais i Esbo. Efter många turer har internationella ishockeyförbundet fastslagit att turneringen avgörs i Metroarenan i Esbo 4-14 april 2019.

– Det är fint att VM har fått ett hem. Vi kan komma i gång med resten av förberedelserna på allvar, säger VM-generalsekreteraren Tuula Puputti.

Matchprogrammet är inte färdigt ännu, men det lär inte ta mer än några veckor. För första gången deltar tio länder i damernas VM.

– Vi vet redan att det blir ishockey på toppnivå. I grupp A spelar världsrankingens fem bästa länder, inklusive Finland. I B-gruppen spelar lagen som ligger på placeringarna 6-10 i världsrankingen, säger Puputti.

Spelsystemet ändras lite grann jämfört med tidigare VM. De fem bästa lagen i grupp A och de tre bästa lagen i grupp B spelar kvartsfinal, för att ta sig till semifinal och eventuellt final. Totalt blir det 29 matcher under tio dagar. Biljettförsäljningen inleds i höst.

USA har vunnit de fyra senaste och sju av de senaste åtta VM-titlarna – och tog också hem OS-guld i Pyeongchang. Kanada har för det mesta fått nöja sig med silver under de senaste åren. Finland har vunnit brons två gånger under de senaste tre åren och vann också brons i OS i Pyeongchang.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00