Esbo skjuter till miljoner för eftervården av pandemin

Bland annat skola och vård får extra pengar i Esbobudgeten. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Esbo stad har nått ett förhandlingsresultat om nästa års budget. Staden viker 3,5 miljoner euro extra för eftervården av coronapandemin bland annat inom fostran och utbildning.

Esbo stads budget för 2022 och tillhörande ekonomiplan börjar ta form. Enligt ett förhandlingsresultat som nåddes på måndagen beviljas ett tilläggsanslag på 3,5 miljoner euro för eftervården av coronapandemin. Extra pengar viks också för gymnasieutbildningen, för småbarnspedagogiken och för Esbotillägget inom hemvårdsstödet.

Vidare beviljas 2,4 miljoner i tilläggsanslag bland annat för att förkorta vårdköerna och för att satsa på psykvården.

Enligt förhandlingsresultatet kommer stadens budget att överskrida stadsdirektörens budgetförslag med 6,7 miljoner euro. Samtliga fullmäktigegrupper utom Sannfinländarna backar upp förhandlingsresultatet.

Förhandlingskommittén vid fullmäktige noterar att pandemin har försämrat utsikterna för stadens verksamhet och ekonomi i snart två år, och att pandemin i synnerhet har drabbat skolorna och hälsovården. Under budgetförhandlingarna ville man särskilt trygga skolornas och småbarnspedagogikens förutsättningar, ta igen det man förlorat i inlärningen och jobba på att förkorta vårdköerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning