Esbo ska sköta om tio kommuners färdtjänst

Färdtjänsten förnyas i tio kommuner i Nyland. Konkurrensutsättningen blir klar senast om ett år. Bild: HBL-arkiv/Kristoffer Åberg

Esbo ska bli centralort för färdtjänsten i tio kommuner. Vem som sköter om centralen och skjutsarna klarnar efter att konkurrensutsättningen är klar senast om ett år.

Esbo ska fungera som huvudkommun i Västra Nyland för färdtjänsten för äldre och funktionsnedsatta. Social- och hälsovårdsnämnden i Esbo beslöt att ge grönt ljus för en konkurrensutsättning av tjänsten. Kommunerna som omfattas av förändringen i färdtjänsten är: Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Raseborg, Hangö, Lojo, Högfors och Vichtis.

– Först konkurrensutsätts vem som ska sköta om centralen som sannolikt ska finnas i Esbo. Centralen ska vara samfinansierad av samtliga kommuner i Västra Nyland. Skjutsarna betalas av enskilda kommuner där skjutsen sker, säger Gustav Båsk (SFP) som är medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Esbo.

Varje kund ska ha en egen profil utifrån personnumret så att det direkt vid samtalet är klart hurdan bil som behövs. De som är i arbetslivet ska få regelbunden skjuts.

– Det har också påtalats om vikten av att servicen ska kunna erbjudas på många språk både av dem som jobbar i centralen och av chaufförerna. Det här ska också vara en del av upphandlingen. Det finns EU-direktiv om språkkrav i färdtjänster som ska följas, säger Båsk.

Kunden ska kunna beställa skjuts av färdtjänsten med hjälp av sms, mobiltelefon, trådtelefon och genom en nätsida. Kunden får direkt också besked om vilken bil som kommer, vem som är chaufför, hur mycket resan kostar och vilken rutt som körs.

– De största farhågorna är om det finns tillräckligt med bilar över hela området. Finns det till exempel i Ingå och Lojo bilar vid behov? Alla bilar kan inte vara koncentrerade till ett område, säger Båsk.

I Esbo sköts skjutsarna nu av Lähitaksi, men enligt Pasi Ojaniemi på Esbo stads logistikavdelning finns det också andra som är intresserade av att sköta skjutsarna. Förhandlingarna ska inledas efter årsskiftet och om ett år ska konkurrensutsättningen vara klar.

Det är också nu klart att Esbo kommer att sköta social- och krisjouren, som är öppen dygnet runt, för alla kommuner i Västra Nyland. Lagstiftningen har ändrats så att varje kommun måste ha beredskap. Grankulla och Kyrkslätt har köpt tjänster av Esbo, men nu gäller det också till och med Hangö. En satellitjour ska också byggas upp i Lojo. Krisjouren i Esbo får årligen 12 000 samtal.

esbo-konkurrensutsatter-fardtjanst-for-aldre-personer-och-funktionsnedsatta

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning