Esbo riskerar att förlora sin dragningskraft

Esbos särdrag och styrka ligger i en fungerande kombination av varierande stadsmiljö och natur.

Många som har valt att flytta till Esbo har tilltalats av möjligheten att kombinera stadsboende med närhet till naturen. Tyvärr har Esbo börjat tumma på sitt trumfkort de senaste åren. Staden har ställvis planerats på bekostnad av trivseln och miljön: många täta höghusområden har anlagts och minimalt med grönt har bevarats i stadens centrum.

Staden har fortfarande grönområden och skog, men de är allt mer avsides belägna från stadskärnorna. Man kan inte längre tala om en närhet till naturen då endast en försvinnande liten del grönområden skonats i omgivningarna runt bland annat vissa metrostationer.

Förutom grönområdena har även det varierande byggandet varit ett lockbete i Esbo. Det monotona höghusbyggandet de senaste åren har troligen varit en bidragande faktor till att allt fler väljer att flytta till grannkommuner, såsom Kyrkslätt. Utflyttningen syns redan nu i en sinande ström av skattemedel.

Esbos särdrag och styrka ligger i en fungerande kombination av varierande stadsmiljö och natur. Om staden fortsättningsvis ska vara attraktiv för både nya och gamla invånare är det dags att inse att Esbo ska profilera sig som en modern, men samtidigt naturnära stad, inte som en höghusmetropol.

Karin Cederlöf, jurist, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning