Esbo renoverar villan på Björnholm

Villa Sinebrychoff på Björnholm ligger helt intill Västerleden, mellan Westend och Björkholmen, men ändå lite avsides, då det är ganska krångligt att ta sig till holmen. Bild: Niklas Tallqvist

Den kulturhistoriskt värdefulla och skyddade villan på Björnholm intill Västerleden i Esbo ska renoveras. Ytterväggar och tak är i dåligt skick och behöver renoveras, och själva villan måste förses med luftkonditionering och göras tillgänglig. Budgeten ligger på 2,8 miljoner euro.

Sinebrychoffs villa på Björnholm är en av de intressantare villorna i Esbo, den representerar nyrenässans och byggdes på beställning av handelsrådet Nicolas Sinebrychoff i slutet av 1800-talet. Numera ägs villan av Esbo stad som bland annat hyr ut villan som festlokal och konferenslokal.

Renoveringen av villan finns med i stadens investeringsplan och nu har stadsstyrelsens lokal- och bostadssektion godkänt en projektplan för att renovera huvudbyggnaden på Björnholm. Renoveringen kommer att fokusera på ytterväggar och tak, de måste sättas i skick så att den skyddade villan kan hållas i gott skick. Villan har redan hunnit förfalla en aning, så det finns även skäl att göra vissa renoveringar inomhus.

Stadens byggnadsinspektion kräver också att man samtidigt uppdaterar villans standard så att den fyller dagens krav: där måste finnas en tillgänglig ingång och en handikapptoalett. Eftersom höga trappor leder till huvudingången måste den tillgängliga ingången placeras i källarvåningen, där också handikapptoaletten får plats. Det här i sin tur leder till att man måste installera en hiss mellan källaren och första våningen.

Mötesrummen på första våningen måste också utrustas med tidsenlig luftkonditionering, men dessa apparater ska användas bara när det ordnas möten, så att luftkonditioneringen inte påverkar villans byggnadsfysiska egenskaper.

På utsidan av villan ska man renovera det trasiga taket, förbättra regnvattensystemet så att ytvattnet rinner bort från villans stenfot och förse tomten med fler infoskyltar.

Bild: -

I investeringsprogrammet finns 2 miljoner euro reserverat för renoveringen, men enligt projektplanen skulle det kosta 2,8 miljoner euro att genomföra alla nödvändiga renoveringar. Planen är att bygglovet för renovering blir klart i mars. Därefter väljer staden utifrån offerter den byggfirma som får utföra renoveringen.

För ett par år sedan planerade föreningen Lastenmaailma ett centrum för barnkultur på Björnholm, men de planerna har skrinlagts.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning