Esbo och Helsingfors på olika linjer om metroutredning – Helsingfors vill inte bevilja ledningen ansvarsfrihet

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Koncernsektionen i Helsingfors är inte beredd att bevilja ansvarsfrihet för Länsimetro Oy:s styrelse och vd. Beslutet fattades enhälligt. Ansvarsfriheten behandlas på nytt då specialrevisionen har blivit klar.

Koncernsektionen inom Esbos stadsstyrelse understödde på måndagen förslaget om att västmetrobolaget Länsimetro Oy:s vd och styrelsemedlemmar beviljas ansvarsfrihet. Beslutet fattades med rösterna 5–4.

Sektionen tänker kräva att Länsimetro Oy ger ut alla uppgifter om metroprojektet för en specialrevision, men kräver inte att dokumenten blir offentliga.

Koncernsektionen i Helsingfors är däremot inte beredd att bevilja ansvarsfrihet för Länsimetro Oy:s styrelse och vd. Beslutet fattades enhälligt. Ansvarsfriheten behandlas på nytt då specialrevisionen har blivit klar.

Tuomas Rantanen som leder koncernsektionen i Helsingfors har tidigare sagt att alla utredningar om västmetron förr eller senare bör offentliggöras.

Hemlighållandet av utredningen har motiverats bland annat med att rapporten kan innehålla uppgifter som kan skada bolaget eller ägarstäderna. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03