Esapekka Lappi vinnare i Jyväskylä

Seger. Esapekka Lappi försäkrade sin första WRC-seger i Jyväskylä. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Esapekka Lappi tog hem Jyväskylärallyt, vilket samtidigt är hans första vinst i VM-seriens huvudklass, WRC.

Esapekka Lappi var överraskande fåordig efter att ha tagit sin rallykarriärs största seger.

26-åringen Lappi har i allmänhet lagt upp rejäla målsättningar i offentligheten och i allmänhet också lyckats följa planerna. De självsäkra uttalandena har följt honom genom hela karriären hittills, men söndagens seger i Jyväskylärallyt gjorde honom för en stund betydligt tystare än vanligt.

– Ursäkta bara, men jag har inte riktigt ord just nu, säger Lappi kort efter att ha säkrat segern.

Någon minut senare är han sig själv igen.

– Jag är nog tuff nu. Kanske inte den tuffaste av alla ännu, men under detta veckoslut var vi (Lappi, kartläsaren och Toyotastallet) bäst av alla.

Lappi gjorde bara sitt fjärde VM-lopp i huvudserien WRC. Han och kartläsaren Janne Ferms seger var överraskande trots att segertippade stallkamraten Jari-Matti Latvala drabbades av ett tekniskt fel i lördags. Latvala ledde då han tvingades bryta.

Nervöst

Lappi ledde ganska stort inför avslutningsdagen och konstaterade på lördag kväll att det inte blir någon fortsatt kamp om segern – det gällde bara att köra bilen i mål utan större missar. Lite mer spännande än så blev det, eftersom en fälg tog rejält med skada på näst sista specialsträckan. Fälgproblemet blev ändå inte avgörande, utan Lappi kom i stort sett undan med blotta förskräckelsen.

– Det var nog en händelserik tävling. Jag har aldrig varit lika nervös i slutet av ett rally, säger Lappi.

– Men sedan blev det ju ett perfekt veckoslut.

Lappi inledde säsongen som testförare i Toyota. Efter att ha fått chansen att sätta sig bakom ratten i en WRC-bil i VM-serien visade han snabbt framfötterna – snabbaste tiden på en specialsträcka kom redan i karriärens andra WRC-rally.

Lappis meritlista från de lägre serierna är övertygande: Seger i FM-serien i rally med maximala poäng 2012, EM-seger 2014 och VM-guld i WRC2-klassen förra säsongen. Han siktar fortsatt högt, men är inte säker på hur snabbt han kan blanda sig i världseliten.

– Nu har jag vunnit mitt hemmarally och nästa mål är att vinna på andra ställen. Det är förstås svårare att vinna på andra platser än hemma. Jag strävar efter att utvecklas ytterligare, säger Lappi.

Hänninen rekordbra

Toyotastallet som helhet presterade utmärkt trots att Latvala bröt. Rutinerade Juho Hänninen körde in som trea, så även han tog karriärens bästa placering. Elfyn Evans, Storbritannien, körde in som tvåa i sin Ford.

– Det fanns bud på mer, men nu gick det så här. Men det är klart att jag ska glädjas åt det här, karriärens första plats på podiet, säger Hänninen.

Lovande Teemu Suninen slutade fyra efter att ha kört av vägen på näst sista specialsträckan.

– Jag kämpade om andraplatsen och föll till fjärde. Det grämer mig. Farten var ändå bra med tanke på att det bara var mitt andra rally med en WRC-bil, säger Suninen.

VM-serien fortsätter i Tyskland om tre veckor, då på asfalt. Thierry Neuville och regerande världsmästaren Sebastien Ogier, som bröt i Jyväskylä, ligger jämsides i toppen av VM-tabellen.

– Vi kan inte vänta oss speciellt mycket i Tyskland, säger Esapekka Lappi.

Toyota sköter i stort sett allt utvecklingsarbete från en stor bas i Finland och använder bara finländska förare.

– Vi var på hemmaplan nu och vår bil var mycket stark här. I Tyskland hamnar vi långt utanför vår bekvämlighetszon, säger Lappi.

1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 2.29.26,9

2. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) + 36,0

3. Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) + 36,3

4. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) + 1.01,5

5. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1.22,6

6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1.33,1

7. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) + 1.53,6

8. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) + 3.12,6

9. Dani Sordo/Marc Martí (Hyundai i20 Coupe WRC) + 4.11,5

10. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) + 4.21,2

...

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning