Optikerkedja delade in personalen enligt "utvecklingspotential" – nu ber vd:n om ursäkt

Optikerkedjan Instru Optiikka ska ha delat in sina anställda i olika kategorier under sina personalutbildningsdagar. Det kan strida mot arbetarskyddslagen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Optikerkedjan Instru Optiikka ordnade personalutbildning på tio orter som har upprört personal och får facket att ryta till.

Ilta-Sanomat rapporterade på lördagen att optikerkedjan delade in sina anställda i tre kategorier, gröna, gula och röda, under sin så kallade Roadshow, en personalutbildning som skett på tio orter. Indelningen ska ha skett utifrån hur personalen klarar av att utvecklas.

Personal som funnits på plats har rapporterat till tidningen att det varit aggressiv stämning på tillställningen. Personer i den röda gruppen ska ha uppmanats att tänka på sitt beteende och till och med att säga upp sig.

Tjänstemannaförbundet för Specialbranscher (Erto) säger i ett pressmeddelande att man undersöker Instru Optiikka för olagligheter i sin personalutbildning.

"Arbetsgivarens förfarande strider uppenbarligen mot arbetarskyddslagen. Erto utreder om fallet förs vidare till arbetarskyddsmyndigheten", skriver tjänstemannaförbundet i sitt pressmeddelande.

Enligt Erto har en av personerna som delats in i den röda gruppen redan blivit uppsagd. Man undersöker för tillfället uppsägningens lagliga grunder, men enligt förbundet ser den ut av vara olaglig.

Instrus vd ber om ursäkt

Efter publiceringen har Instru Optiikkas vd Pasi Anttila på lördagen bett personalen om ursäkt. I ett pressmeddelande skriver företaget att man kommer att skicka ut en enkät till personalen där man kommer att be om respons från personaltillställningarna.

– Jag förstår att personalen varit besvikna på grund av mina dåliga formuleringar och de exempel jag använt. Jag erkänner att gruppindelningen vi gjorde på det här sättet var misslyckad. Jag ber också om ursäkt för gruppindelningen och för mina hårda ordval under tillställningarna, säger Anttila i pressmeddelandet.

Han säger också att han kommer att dra lärdom av sina misstag.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning