Vinnaren var både tittarnas och domarnas favorit – känslosam final i Tanssii tähtien kanssa

Kramfest efter att vinnaren utsetts. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

På söndagskvällen korades vinnaren i ett av landets största underhållningsprogram på tv.

Anniina Koivuniemis och Ernest Lawsons avslutande freestylenummer imponerade så på domarna att de slog till med elvapoängare. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Skådespelaren Ernest Lawson vann på söndagskvällen danstävlingen Tanssii tähtien kanssa i MTV3 med 45 procent av tittarrösterna.

Artisten Krista Siegfrids kom tvåa med 33 procent av rösterna och operasångaren Waltteri Torikka trea med 22 procent.

Även om endast tittarrösterna räknades i finalen gav också juryn, bestående av Jukka Haapalainen, Helena Ahti-Hallberg och Jorma Uotinen, poäng till de tre dansparen som framförde tre danser vardera.

Även hos domarna var Ernest Lawson överlägsen favorit med totalt 93 poäng under kvällen. Efter att ha fått fullpoängare (tior av alla tre domarna) för båda sina första dansnummer, överraskade domarna med att dela ut elvor till Lawson och Anniina Koivuniemi för deras avslutande freestylenummer.

Krista Siegfrids och Anssi Heikkilä satsade än en gång på fart och energi och vågade lyft i sitt freestylenummer. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Siegfrids och hennes danspartner Anssi Heikkilä fick totalt 88 poäng av domarna: fullpoängare, eller tre tior, för både sin salsa och för sitt freestylenummer. För det inledande dance fusion-numret där de dansade fox och rumba fick de två nior och en tia.

Siegfrids slog med sina två fullpoängare Christoffer Strandbergs rekord från 2019 i att få flest fullpoängare av domarna under en säsong. Strandberg som vann tävlingen för två år sedan var rekordhållare med sex fullpoängare från juryn. I finalen skrev Siegfrids därmed nytt rekord med totalt åtta fullpoängare under hösten.

Waltteri Torikka och hans danspartner Kia Lehmuskoski fick totalt 87 poäng av juryn, och fulla poäng endast för sitt freestylenummer.

Det var en känslosam final, känslor som inte bara uttrycktes i dansen, även de tävlande blev känslosamma över att en unik upplevelse nu var över.

– Tack Anniina för att du såg vem jag är och lät också alla andra se det, tackade en rörd Lawson sin danspartner efter att ha framfört sitt sista dansnummer.

Kia Lehmuskoski och Waltteri Torikka dansade känslig freestyle till Pink-låten A million dreams. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Ännu mera gripen av att äventyret nu är över var Krista Siegfrids som inte kunde hålla tårarna tillbaka efter att hon dansat sin sista dans i tävlingen. Hon har heller inte stuckit under stol med att det varit hennes högsta dröm att få delta i programmet.

– Det här har varit världens bästa höst, tack Anssi, och tack till tittarna som röstat, det har varit en otrolig upplevelse, sa hon med tårarna rinnande.

Siegfrids som inledde tävlingen som förhandsfavorit tidigare i höstas, sa till HBL inför finalen att hon inte trodde på seger.

– Visst vore det en fantastisk avslutning att vinna, men vinner vi inte är jag lika glad och firar lika hårt ändå, sa hon då.

Vinnaren i tävlingen vinner heller inget annat än äran.

Tanssii tähtien kanssa har varit landets mest sedda program under hösten. Varje avsnitt har setts av en miljonpublik.

President Tarja Halonen och hennes man Pentti Arajärvi var på plats i publiken under finalen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning