Erikssons fick till fullträff efter misären: ”Hade noll självförtroende inför loppet”

Sandra Eriksson var i en klass för sig på upploppet. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sandra Erikssons sommar har varit tung, men i Sverigekampen fick hinderlöparen till en pangprestation – på 5 000 meter. – Det kändes jättebra, säger Eriksson som ställde upp i två grenar på fredagen.

En fjärdeplats? Sist i fältet? Inför starten på 5 000 meter var Sandra Erikssons form ett stort frågetecken. Ingen visste hur IK Falken-löparen skulle klara sig i konkurrensen på 5 000 meter – inte ens Eriksson själv.

Hon svarade på bästa sätt: Eriksson korsade mållinjen som etta, sträckte upp händerna mot skyn och kammade hem sju viktiga poäng till Finland.

Glädjen gick inte att ta miste om. Efter en säsong fylld med jobbiga ryggproblem, tröga ben och missade EM-gränser var segern både skön och lättande. Tiden 15.42,15 var dessutom nytt personbästa.

– Det kändes väldigt lätt, faktiskt. Jag rullade på hur lätt som helst nästan till det sista varvet. Det var skönt, säger Eriksson på sitt alltid lika uppriktiga sätt.

Eriksson låg trea inför det sista varvet men var superb på upploppet. Den här gången hittade Eriksson kraftreserverna hon inte fann i Kalevaspelen eller i Lapinlahti då EM-platser stod på spel. Själv säger Eriksson att hon blev överraskad av formbeskedet.

– Jag hade verkligen noll självförtroende inför det här loppet. Jag har haft mycket problem de senaste veckorna med kroppen och ryggen och hade ingen aning om hur det skulle gå i dag.

– Jag var rätt värdelös i de fyra senaste banloppen, så det var jätteskönt att det fungerade i dag, säger Eriksson som gjorde sin nionde Sverigekamp.

Två starter på tre timmar

Starten på 5 000 meter var bara början på fredagens pärs. Eriksson – vars paradgren är 3 000 meter hinder – drog också på sig landslagsdressen för starten på 1 500 meter senare på kvällen. Det var första gången som Eriksson deltog i två grenar samma dag i Sverigekampen.

– Det är typ omöjligt att dubblera, skrev Eriksson på Instagram inför Sverigekampen.

Hur gick det så här? Eriksson berättar att hon själv stod för initiativet. Finlands landslagsledning ville att hon skulle dubblera och Eriksson var inte sugen på att löpa 10 000 meter på lördag.

– De hade lite svårt att få ihop ett lag.

Eriksson släpade inte med fötterna i intervjuzonen. Hon stannade i ett par minuter och ursäktade sig sedan. Hon var tvungen att få lite mat i sig inför kvällens andra insats.

– Det är bara att köra igen.

Vainio kroknade

Eriksson spelar en vågmästarroll i damtruppen, som jagar sin första seger sedan 2015. På papper är Finland och Sverige nästan lika starka. Erikssons seger kan alltså bokstavligen bli guld värd då slutsiffrorna summeras på lördagskvällen.

Trots Erikssons seger gick poängen på 5 000 meter 12–10 till Sverige. Alisa Vainio löpte i mål som femma och Kaisa Tyni som sexa. Vainio inledde i ett ursinnigt tempo och drog upp en skaplig lucka, men fångades rätt snabbt. Hon hängde med till de sista varven, men sedan tog krafterna slut.

Ålder: 29

Gren: 3 000 meter hinder, löpte 5 000 meter och 1 500 meter i Sverigekampen

Förening: IK Falken

Personbästa: 9.24,70

Tränare: Oscar Gidewall

Har 14 FM-guld och två FM-silver på meritlistan.

Slutade nia på 3 000 meter hinder i EM 2012 och 2014. Var tia 2016 och kvalade inte in till EM i Berlin i år. Har också deltagit i VM och i OS

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning