Eriksson vill njuta av OS – och löpa final

Redo för OS. Sandra Eriksson säger att hon siktar på att göra sitt livs bästa lopp i OS i Rio. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Mindre stress, mindre nervositet och mer fokus på att njuta av tillvaron. Sandra Eriksson räknar upp tre saker som ska hjälpa henne på vägen till final på 3 000 meter hinder då OS-friidrotten kör i gång.

Sandra Eriksson är på gott humör. Hon har lagt EM-besvikelsen bakom sig och känner sig både redo och trygg inför försöksheaten på 3 000 meter hinder.

OS i Rio de Janeiro är Erikssons tionde stora mästerskap och känslan har i år varit annorlunda inför EM och OS än vad den var i de tidigare mästerskapen.

– Jag känner mig betydligt mer förberedd nu. Jag har känt mig lugnare och mer kontrollerad hela säsongen och har inte stressat lika mycket som förr, säger hon.

OS är, i Erikssons ord, det största en idrottare kan vara med om. Att representera Finland i de olympiska spelen är något helt annat än att göra det i ett friidrotts-EM eller -VM.

– Här får man träffa så många andra finländska idrottare och umgås med dem och uppleva stämningen i OS-byn, säger hon.

Därför tycker hon det finns skäl att försöka njuta av stunden.

– Efter OS i London var det många som frågade mig hur det varit att delta och att uppleva allt. Jag kände inte så mycket då. Jag var inte speciellt bra på att ta in det hela i London, säger hon.

Därför bestämde hon sig inför resan till Rio att hon skulle försöka vara mer öppen för intrycken i OS-staden.

– Jag har försökt jobba på att njuta av att vara här, säger hon och tittar omkring sig.

– Det är stort och fint att representera Finland i ett OS. Men som individuell idrottare ska man också våga vara stolt över att ha lyckats ta sig hit. Det har krävt mycket hårt arbete.

Erikssons väg till OS i Rio har inte varit den lättaste. EM-slutade i en enorm besvikelse då 27-åringen led av allergiproblem i det varma vädret i finalen. Att få resa hem tomhänt efter en tiondeplats då hon haft medalj som mål var ingen lätt sak för Eriksson.

– Besvikelsen var mycket stor efter EM. Den första veckan orkade jag inte träna ordentligt på grund av den. Men sedan har det blivit sakta bättre, säger hon.

Sakta men säkert började hon rikta tankarna och fokus mot OS i Rio vilket hjälpte att släppa EM från tankarna.

– Det här har jag siktat på i fyra år, säger hon med eftertryck.

– Jag går in för att göra mitt livs bästa lopp. Sedan vet jag inte hur långt det räcker.

3 000 meter hinderkvalet avgörs i tre heat och det gäller för Eriksson att vara med i tätstriden om hon vill ta sig vidare till final.

– Jag tror att det kommer att krävas en tid på 9,27–9,28 för final. Det betyder att jag måste göra mitt livs bästa lopp taktiskt för att ta mig vidare, analyserar hon.

Sandra Eriksson har deltagit i nio mästerskap som senior.

VM 2009: Slutade på niondeplats i sitt heat.

EM 2010: Slutade på sjundeplats i sitt heat.

VM 2011: Slutade på niondeplats i sitt heat.

EM 2012: Slutade på tiondeplats i finalen.

OS 2012: Slutade på åttondeplats i sitt heat.

VM 2013: Slutade på åttondeplats i sitt heat.

EM 2014: Slutade på niondeplats i finalen.

VM 2015: Slutade på åttondeplats i sitt heat.

EM 2016: Slutade på tiondeplats i finalen.

Hennes finländska rekord på 3 000 meter hinder är 9.24,70.

Det betyder att Eriksson måste förbättra sitt årsbästa 9.31,88 med några sekunder. Hennes finländska rekord 9.24,70 visar att kapaciteten finns. Nu gäller det bara att få maximalt ur kroppen på den stora dagen. Och hänga med i tempot från start. Med över 50 idrottare blir det stora startfält vilket högst antagligt drar upp tempot från start så att förhandsfavoriterna inte råkar i situationer där de riskerar gå omkull.

Eriksson är redo på alla tänkbara alternativ. Blir det högt tempo passar det henne och blir det ett taktiklopp ska hon också klara av det.

– Det handlar främst om att våga löpa. Och att också köra på då det känns jobbigt. För det kommer att kännas jobbigt. Då ska jag fokusera på de följande hundra metrarna. För hundra meter till orkar man alltid springa.

Då hon inte behöver fundera på allergisymtomen som pinade henne i EM-finalen i Amsterdam och inte är speciellt nervös inför sin start kostar Eriksson på sig ett brett leende då hon talar om uppladdningen inför morgondagens lopp.

– Jag är rätt lugn och det har varit sköna dagar här i Rio. Jag har känt att jag har kontroll över allt här och min träning har helt gått enligt känsla. Jag har gjort det som just då känts bra oberoende av vad det stått i träningsprogrammet, säger hon.

– Jag har så mycket stöd runt mig nu. Min personliga tränare är med här i OS, jag har min idrottspsykolog och människor jag är trygg med i min närhet, berättar hon.

Och om hennes humör ska vara en indikator på hur insatsen på banan kommer att vara finns det fog för optimism.

– Det känns skönt att kunna vara mer avslappnad nu än tidigare. Att vara nervös och stressad inför tävlingar förbrukar mycket energi, säger hon.

– Den sista kvällen hinner jag säkert bli lite nervös. Men det här till, säger hon och ler nästan generat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning