Eriksson totalt under isen – missade EM-gränsen med bred marginal

Camilla Richardsson var överlägsen i hinderloppet. Bild: Lehtikuva/Tommi Anttonen

Efter sju mödor, åtta besvär och två långa år är Sandra Eriksson tillbaka. Insatsen i hindercomebacken? En total missräkning. Camilla Richardsson löpte i mål som ohotad etta och försvarade guldet.

Uppladdningen var allt annat än optimal. När Sandra Eriksson ställde sig på startstrecket i Kalevaspelen hade hon inte löpt ett hinderlopp sedan Sverigekampen 2016.

De senaste säsongerna hade förstörts på grund av ihärdiga skador och operationer. Hinderträningen hade hon börjat med igen de senaste veckorna.

Med andra ord: formen var ett stort frågetecken. Målsättningen var ändå solklar: att underskrida EM-gränsen på 9.55,00 och göra Camilla Richardsson sällskap i planet till Berlin.

Så blev det inte.

Visst, en idrottare löpte under EM-tiden. Camilla Richardsson korsade mållinjen på formidabla 9.51,46. En stark insats särskilt med tanke på att Eriksson drog ner på tempot i inledningen.

– Jag trodde hon skulle dra mer. Visst gjorde hon det också i början, men det gick inte så snabbt, säger Vasa IS-löparen Richardsson.

Något regelrätt teamarbete blev det aldrig frågan om.

– Vi diskuterade lite farthållning på förhand, men konstaterade att det handlar om FM-medaljer.

Guldet smakade bättre än tidigare

Med några varv kvar orkade inte Eriksson längre i Richardssons tempo. Hon lunkade i mål på 10.21,50. Efter målgången försökte hon först undvika intervjuzonen. Till slut lade hon en handduk på huvudet och gick förbi journalisterna utan att stanna. Besvikelsen var stor och uppenbar.

–  Sandra har betydligt bättre kapacitet än hon visade upp i dag. Jag är inte alls avundsjuk på henne. Att löpa hinder är helt annorlunda än att löpa slätt, säger Richardsson, som vann över Eriksson för första gången någonsin. Eriksson tog tio raka guld på sträckan innan Richardssons seger i fjol.

– Det var en lite tyngre dag på jobbet för Sandra.

Guldet i år smakade bättre än i fjol för Richardsson.

– Det känns jättebra. I fjol fick jag egentligen guldet gratis, i år blev det också rätt behagligt till slut.

I toppform

För Richardssons del var loppet framför allt ett bevis på att formen är precis där den ska vara med EM i Berlin runt hörnet. Utan den långsamma inledningen kan det hända att Richardsson hade åkt hem med nytt personbästa – nu gäller fortfarande tiden från Prag 2017:9.41,73.

– Jag är absolut på rätt spår, säger Richardsson.

Richardsson hade en kylpåse på enda foten i intervjuzonen, men intygade att det inte går någon nöd på henne.

– Jag landade lite snett efter en vattengrav, men foten känns okej. Det är bara en försiktighetsåtgärd.

Det är med andra ord väldigt sannolikt att Richardsson och Janica Rauma – som löpte 9.51,88 tidigare i juli – är Finlands kvinnliga hinderrepresentanter i EM, som inleds den 7 augusti. Finlands lag utnämns på måndag, men idrottare har tid fram till nästa veckas söndag att spräcka EM-gränsen.

I samband med prisutdelningen hade Eriksson samlat sig och gav några kommentarer. Eriksson sade att benen inte fungerade som hon ville i loppet – men hon har inte gett upp. Planen är att löpa 3 000 meter hinder i Karlstad på onsdag och göra ett nytt försök på EM-gränsen. Om inte det går vägen löper Eriksson 1 500 meter i Lapinlahti nästa veckoslut.

Rättelse 22.7 klockan 13.07: Tidigare stod det att Camilla Richardsson skulle vara ensam finländare på 3 000 meter hinder i EM om inte Eriksson klarar gränsen. Det stämmer inte. Också Janica Rauma har klarat gränsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning