Eriksson tänker om – satsar på 1 500 meter nästa år

Sandra Eriksson var väldigt nöjd efter sin tuffa dubblering. Hon vann loppet på 5 000 meter och slutade femma på 1 500 meter. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sandra Eriksson har tävlat på 3 000 meter hinder i OS, VM och EM – men nästa år satsar hon på 1 500 meter. Hon motiverar bytet av paradsträcka med att kroppen säger ifrån. – Jag vill inte göra om samma misstag som i år, säger hon.

Sandra Erikssons knän vacklar då hon står i intervjuzonen på fredag kväll. Hon har precis löpt i mål som femma på 1 500 meter – tre timmar efter att hon skrällt och vunnit loppet på 5 000 meter.

– Jag vet inte ens vilket datum det är just nu, säger hon och ler trött.

Eriksson har gjort sig känd som en hinderlöpare i europeisk toppklass. Hon har deltagit i alla stora mästerskap och är finländsk rekordinnehavare med personbästat 9.24,70.

Men nästa år satsar hon inte fullt ut på hinder.

– Min tanke är att jag ska ta ett år som jag fokuserar på 1 500 meter. Jag har kollat att det går att kombinera 1 500 meter och 3 000 meter hinder i VM och tänker köra båda två, säger hon.

Orsaken till beslutet ligger i de senaste svåra åren. I somras återvände Eriksson efter ett längre skadeuppehåll och satsade stenhårt under en kort tid för att klara EM-gränsen. Det tyckte kroppen inte om. Ryggen har krånglat.

– Jag vill inte göra om samma misstag – att löpa hinder innan kroppen är redo för det. Det blev för mycket med alla hopp, säger Eriksson.

Men helt redo att skippa hinderlöpningen är hon inte.

– Om jag kan träna hinder hela vintern löper jag säkert också hinder nästa år – men fokus kommer att ligga på 1 500 meter.

"En fantastisk säsong"

Då Eriksson blickar tillbaka på säsongen gör hon inte det med vemod, trots att hon missade EM-gränsen på både hinder och 1 500 meter. Träningen och löpningen har stundvis fungerat, men motorstoppen har också avlöst varandra.

– Säsongen har varit helt fantastisk, men då det borde ha gått som bäst så gick det som sämst. Så går det när man inte kan träna helt normalt.

Motivationen är det ändå inget fel på. Eriksson, som har 14 FM-guld utomhus, kommer att fortsätta jaga topplaceringar i mästerskap i framtiden. VM ligger som sagt redan i tankarna.

– Jag känner mig absolut motiverad. Om det kan gå så här bra utan träning kan det bli hur bra som helst om ett år.

Profil

Sandra Eriksson

Ålder: 29

Förening: IK Falken

Tränare: Oscar Gidewall

Har 14 FM-guld och två FM-silver på meritlistan.

Slutade nia på 3 000 meter hinder i EM 2012 och 2014. Var tia 2016 och kvalade inte in till EM i Berlin i år. Har också deltagit i VM och i OS.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54