Eriksson skrev historia – Mannio åker till OS

Historisk. Sandra Eriksson vann sitt tionde raka FM-guld. Bild: Jussi Nukari

Sandra Eriksson vann redan sitt tionde raka FM-guld i hinderloppet. Hon är bara den femte idrottaren som lyckats med bragden.

Olli-Pekka Karjalainen med 15 raka guld i slägga. Häcklöparen Arto Bryggare och kulstötaren Asta Ovaska med elva raka FM-titlar. Sandra Eriksson tog sitt tionde raka FM-guld och tangerar nu fjärdeplatsen på listan med alla tiders längsta FM-guldsviter tillsammans med 3000-meterslöparen Päivi Tikkanen.

Eriksson, 27, vann 3000 meter hinder med ett sololopp på hyfsade tiden 9.40,70. Plåster på såren efter misslyckandet i EM då hon bara tog en tiondeplats.

– Den första veckan efter EM var ganska dålig. Men efter det har det känts bättre dag för dag. Det viktigaste här var att vinna. Genom att springa i täten säkrade jag att det inte uppstod problem vid hindren.

– Löpandet kändes starkt, säger Eriksson till FNB.

Minst lika nöjd som Eriksson var Camilla Richardsson. Hon tog silver 38 sekunder bakom Eriksson – men på förmiddagen fick hon fira FM-guld på 10 000 meter. Sammanlagt blev det ett guld och två silver för Vasa IS-löparen då hon i fredags tog silver på 5 000 meter.

Mannio till Rio

Herrarnas spjuttävling blev resultatmässigt en stor besvikelse. Bara fyra kast – två av Tero Pitkämäki och två av Ari Mannio – mätte över åttio meter. Pitkämäki tog sitt sjunde FM-guld med ett kast som bar 82,05. Mannios silverbåge på 81,38 var nytt säsongsbästa.

Då Teemu Wirkkala stannade på 75,07 betyder det att Mannio blir den tredje spjutherren i OS i Rio de Janeiro. Spjuttruppen är den samma som i EM: Antti Ruuskanen, Pitkämäki och Mannio.

– Jag är inte nöjd med silvermedaljen men jag är nöjd med OS-platsen, säger Mannio i Yles intervju.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning