Eriksson redo för medaljjakt

Favorit. Sandra Eriksson klarade hinderkvalet utan att behöva ta ut sig alltför mycket. Bild: Martti Kainulainen

Ett uselt genrep – ett segt kval. Men Sandra Eriksson hör definitivt till favoriterna i söndagens hinderlopp. – Jag känner mig optimistisk, säger hon.

(5 bästa per heat och 5 på tid till final)

Heat 1:

1) Gesa-Felicitas Krause Tyskland 9.43,81

2) Özlem Kaya Turkiet 9.44,41

3) Meryem Akda Turkiet 9.45,69

4) Michele Finn Irland 9.45,93

5) Matylda Kowal Polen 9.46,25

6) Nastassia Puzakova Vitryssland 9.46,36

7) Ingeborg Lövnes Norge 9.47,50

8) Lennie Waite Storbritannien 9.48,46

9) Jana Sussmann Tyskland 9.49,04

10) Camilla Richardsson Finland 9.54,80

11) Maeva Danois Frankrike 9.58,73

12) Irene Sanchez Spanien 10.08,12

13) Lucie Sekanova Tjeckien 10.10,93

14) Zita Kacser Ungern 10.19,74.

Heat 2:

1) Luiza Gega Albanien 9.38,87

2) Fabienne Schlumpf Schweiz 9.40,28

3) Sandra Eriksson Finland 9.41,16

4) Marija Shatalova Ukraina 9.41,65

5) Sara Treacy Irland 9.42,16

6) Kerry O'Flaherty Irland 9.45,53

7) Diana Martin Spanien 9.45,90

8) Maya Rehberg Tyskland 9.47,32

9) Ancuta Bobocel Rumänien 9.48,91

10) Maria Larsson Sverige 9.50,16

11) Viktoria Gyürkes Ungern 9.59,08

12) Rosie Clarke Storbritannien 10.00,25.

Sandra Eriksson hade hoppats på regn inför hinderloppet i Amsterdam – och ungefär en timme före fredagens sköljde ett veritabelt skyfall den holländska huvudstadens gator. Men strax före start torkade vädret upp igen.

– Uppvärmningen kändes riktigt bra, men det blev sämre genast när det slutade regna, säger Eriksson.

Regnet lindrar Erikssons pollenallergi, som besvärat henne en hel del den här sommaren. Men hon löpte till synes enkelt in på en tredje plats utan att behöva ta ut sig – de fem bästa i båda försöksheaten avancerade till söndagens final. Tiden: 9.41,16.

– Det kändes inte så bra som jag ville. Jag vet inte om det berodde på min allergi eller inte. Det kanske bara var en dålig dag, säger hon.

Knackig teknik

Hindertekniken fungerade inte heller lika bra som någon gång förut. När Eriksson har flytet brukar hindren numera gå relativt snärtigt, men när hon är seg syns det också i hindertekniken.

– Man måste känna sig stark för att få flow över hindren, säger hon.

– Det är ändå svårt att dra några slutsatser. Försöken är ofta jobbigare än finalen.

EM-genrepet i Åbo – 1 500 meter på, för henne mediokra, 4.16,09 – spolierades av allergibesvär. Sedan dess har hon känt sig bättre hela tiden. Men hon är fortfarande inte helt symptomfri.

– Jag sprang ett hårdare pass dagen innan försöken och fick inte riktigt känslan som jag ville ha. Det blev väldigt, väldigt flåsigt, säger hon.

Problem med hälen

Eriksson har annars också en svår träningssäsong bakom sig. Hon har haft besvär med sin häl och bara kunnat löpa ungefär hälften så mycket som hon är van vid.

– Jag har sprungit ungefär 70 kilometer i veckan. I normala fall när jag är i skick springer jag ju 140-150 kilometer per vecka. Men de hårda träningarna har gått riktigt bra. Det har ändå funkat fast jag gjort annat än sprungit däremellan.

Kan det finnas något slags fördelar med att köra alternativ träning?

– Alternativ träning är förstås mera skonsamt för kroppen. Men ska man bli bra som uthållighetslöpare måste man springa mer. Ett år gör inte så stor skillnad, men på sikt måste jag springa mera.

Statistiktvåa

IK Falken-löparen är dock bevisligen i bra form. I Diamond League-galan i Stockholm gjorde hon sin bästa hinderpremiär någonsin hittills: 9.31,88 (då regnade det också).

Den tiden ger henne en tredje plats i Europastatistiken inför EM. Europatvåan Charlotta Fougberg står över EM på grund av skada, så Eriksson har den näst bästa statistiktiden i EM.

Jag känner mig betydligt lugnare nu.

Förstås: stortävlingsfinaler blir alltid taktiklopp där tiderna spelar en liten roll. För två år sedan var Eriksson i sitt livs form och som statistiktvåa en av favoriterna inför hinderfinalen. Hon slutade nia och var förkrossad efteråt.

Nu verkar hon ha en betydligt mera avslappnad inställning. Hon är medveten om att hon möter höga förväntningar, men försöker att ha is i magen.

– Inför Zürich var det en väldigt stor grej för mig att vara en av favoriterna. Jag var kanske inte riktigt redo för det. Jag tror inte det påverkade loppet i sig så mycket, men det blev väldigt jobbigt innan. Jag känner mig betydligt lugnare nu.

Optimist

Finalen löps i morgon kväll finsk tid. Allt är fortfarande möjligt.

– Jag försöker att inte tänka för mycket. Det är min plan för tillfället. Så blir det vad det blir. Hoppas att kroppen fungerar så jag vågar springa fort, säger Eriksson.

Som svar på er givna fråga: det finns en liten chans att det regnar på söndag. Enligt väderprognoserna är det 40-50 procents chans att det kommer lite regn under eftermiddagen.

– Det är troligen gräsallergi, så då borde det bli bättre dag för dag. Jag känner mig optimistisk, säger Eriksson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning