Eriksen kan höra Parkens jubel från sjukhuset

De danska landslagsspelarna bildade en mänsklig mur när deras lagkamrat Christian Eriksen fick livräddande vård efter sitt hjärtstillestånd i EM-matchen mellan Danmark och Finland på Parken i lördags. Arkivbild. Bild: Wolfgang Rattay/TT–AP

Från sin sjukhussäng kommer Christian Eriksen att kunna höra publikens jubel och applåder på Parken. Med världens kärlek i ryggen ska hans lagkamrater orka ladda om till EM-mötet med Belgien på nationalarenan i Köpenhamn. – Alla har fått möjlighet att vara ärliga med sina känslor, säger mittfältaren Thomas Delaney.

Bilderna på hur de danska landslagsspelarna bildade en mänsklig mur kring sin lagkamrat Christian Eriksen, 29, när han fick livräddande vård efter sitt hjärtstillestånd i EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i lördags har berört en hel värld.

– Många spelare reagerade supersnabbt och det var tydligt för många av oss att det inte var bra med Christian när han föll. Jag har dessvärre sett det tidigare och det är många människor som blir intresserade, därför tog vi beslutet om att skärma av, säger mittfältaren Thomas Delaney på en presskonferens.

"Inte lätt att stå där"

Flera av spelarna grät när deras vän fick vård bakom deras ryggar, men de kände att det var nödvändigt att stå kvar för att skärma av för insyn.

– Det gjorde vi för Christian, för våra läkare som behandlade honom, men det handlade även om Christians vänner och familj. För det är inte lätt (att se på) och det var inte lätt att stå där, men det kändes som att det var ett sätt för oss att hjälpa Christian när det inte var i våra händer, säger Delaney.

Han får frågan om hur det var att uppleva en sådan sak igen.

– Självklart var det svårt. Men det är två olika upplevelser. Med all respekt, det är självklart svårt även med en person du inte känner, men att stå här med en vän och spelare som jag har känt i 15 år. För oss alla är det en situation vi inte kunde föreställa oss skulle hända. Känslan på planen var att det var overkligt, säger Dortmundmittfältaren Delaney.

Eriksen fördes till Rigshospitalet i Köpenhamn och efter en knapp timme kom beskedet att han var vaken och stabil. Matchen slutfördes senare under kvällen och Finland vann med 1–0.

Danmarks landslagsspelare under träning i Helsingör. Bild: Mads Claus Rasmussen/TT–Scanpix Ritz

"Mycket ärlighet och kärlek"

För de danska spelarna har det varit en kamp att hitta tillbaka till någon form av normalitet på landslagsbasen i Helsingör.

– Jag har upplevt mycket ärlighet och kärlek i det här laget de senaste dagarna. Det har funnits plats för allt och alla har fått möjlighet att vara ärliga med sina känslor. Det har varit en fin sak att se. Det var en förfärlig situation, men det har också varit en fin plats att vara på, säger Delaney.

Dagen innan torsdagens EM-möte med Belgien tränade laget i Helsingör, men det finns möjlighet för spelarna att åka ner till Parken och Köpenhamn under onsdagskvällen.

– Varken jag eller Delaney har bestämt oss ännu (om att åka till Parken). Jag vet inte hur vi kommer att reagera när vi kommer tillbaka – hur det kommer att påverka oss känslomässigt, säger Leipziganfallaren Yussuf Poulsen och fortsätter:

– Alla kommer att reagera på olika sätt.

Vad betyder allt stöd ni har fått från hela världen under de senaste dagarna?

– Det visar bara hur stor fotbollen är och hur mycket kärlek det finns för spelet, och omtanken alla har om varandra. Professionellt från kollega till kollega och från supportrar till spelarna. Det är en fin känsla att alla visar den här medmänskligheten, men för oss är det viktigaste att Christian mår bra och att han är på väg tillbaka till den vanliga Christian, säger Yussuf Poulsen.

Ser Parken från sjukhuset

Belgien slog Ryssland i sin premiär med 3–0, men den danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand har inte gett upp tankarna på att gå vidare från grupp B.

– Vi spelar för Christian, men vi spelar också för vår identitet och dem vi är. Och för hela Danmark, som vi delar detta med. Vi är inte färdiga i den här turneringen, säger Hjulmand.

Eriksen såg de sista tio minuterna av matchen mot Finland i sin sal på Rigshospitalet. Hjulmand är övertygad om att han även kommer att titta på Danmark–Belgien på tv på torsdagskvällen – sjukhuset ligger endast 500 meter från nationalarenan i Köpenhamn. I den tionde minuten – Eriksens tröjnummer – kommer de 25 000 åskådarna hylla landslagsstjärnan med en gemensam applåd i en minut.

– Jag tror att han kommer att ha på sig sin matchtröja. När han tittar ut från fönstret kan han se Parken och antagligen höra allt. Det är en märklig situation för Christian, säger den danske förbundskaptenen.

Det var i lördags kväll som den danska landslagsmittfältaren Christian Eriksen drabbades av ett hjärtstillestånd i slutet av första halvlek i EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn.

Eriksen fick livräddande vård på planen och fördes till Rigshospitalet i den danska huvudstaden. En knapp timme efter att han fallit ihop kom beskedet att han var vaken och stabil.

Matchen slutfördes under lördagskvällen, vilket Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) fått kritik för. Enligt Uefa var det båda lagens önskemål, men de danska spelarna hade endast fått tre alternativ:

Spela klart matchen på lördagen, återuppta den klockan 12 på söndagen eller ge upp matchen och förlora den med 0–3. Finland vann till slut matchen med 1–0.

Christian Eriksen uttalade sig under tisdagen för första gången sedan de otäcka scenerna i EM-premiären och lade upp en bild på sig själv från sjukhussängen där han gav tummen upp.

"Jag mår bra – efter omständigheterna. Jag måste fortfarande gå igenom en del undersökningar på sjukhuset, men jag känner mig okej", skrev Christian Eriksen.

Danmark möter Belgien på torsdagskvällen på Parken, klockan 18.00 är det avspark. Danskarna spelar även den sista matchen i grupp B hemma i Köpenhamn. På måndag väntar Ryssland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning