Erik har vunnit både EM och VM i bridge

18-åriga Erik Hansson gillar att spela bridge. – Det är ett kortspel där man behöver både matematik och logiskt tänkande. Bridge handlar inte om tur, man lär sig mera ju längre man spelar. Bild: Niklas Tallqvist

Kortspelet bridge har fört abiturienten Erik Hansson ut i världen. Han har rest till länder som Slovakien, Turkiet och Kina tillsammans med svenska landslaget och kommit hem med guldmedalj från både EM och VM för juniorer under 21 år.

Bridge är ingen stor gren i Finland och de som spelar är inte precis ungdomar längre. Men ute i världen är läget lite annat, Svenska Bridgeförbundet har närmare 30 000 medlemmar och i Holland, Polen och Israel lärs spelet ut i skolorna. Det vore ingen dum idé i Finland heller, tycker juniorvärldsmästaren Erik Hansson, som går i gymnasiet Lärkan men representerar Sverige i landslagssammanhang.

– Bridge handlar om både matematik och psykologi, man måste kunna räkna sannolikheter och tolka både sin medspelare och motspelarna, säger 18-åriga Erik Hansson.

Aktuell som: Har i sommar vunnit bridge-VM för juniorer under 21 tillsammans med sin svenske spelpartner Castor Mann från Stockholm. Paret vann EM i samma klass 2017. Hansson har också prövat på spel mot vuxna i öppna finska mästerskapen i år och vann där silver.

Bor: I Parkstad i norra Helsingfors. Besöker regelbundet sin pappa som bor i Linköping i Sverige. Erik har dubbelt medborgarskap.

Gör: Abiturient vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

Andra hobbyer: Spelar basket i föreningen WB-Pantterit, där han representerar A-pojkarna (födda 00/01) och tränar tre gånger i veckan. Nästa år väntar spel med herrarna.

Bridge

Bridge är ett kortspel för fyra personer. Spelarna bildar par och spelar tillsammans. Bridge spelas med en vanlig kortlek där alla 52 korten delas ut, varje spelare får 13 kort.

Varje spel (kallas giv) består av två moment. I det första momentet har man budgivning där varje spelare konkurrerar om att bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och det ligger till grund för det andra momentet, själva spelet.

Tillsammans med sin partner ska man ta det antal stick som man tidigare bjöd. Det par som förlorade budgivningen försöker se till att den andra sidan misslyckas.

Vid en tävling spelar man 24 och 28 brickor. Att spela så många givar tar mellan tre och fyra timmar.

Källa: Svenska bridgeförbundet

Kurser

Helsingfors Arbis ordnar två kurser i bridge i höst:

En grundkurs i bridge har den här veckan börjat på Dagmarsgatan, den hålls torsdagar klockan 17.30.

Minibridge för vuxen tillsammans med barn ordnas i Åggelby bibliotek tisdagar klockan 17 med start den 2 oktober.

Han vet vad han talar om. Erik har spelat bridge i fem år och vunnit guld både i EM i Slovakien i fjol och VM i Kina tidigare i år. Fast själv ser han sig fortfarande som nybörjare. Erik Hansson har dubbelt medborgarskap, han är född i Sverige men har bott i Finland tillsammans med sin mamma sedan han var liten. Nu går han tredje och sista året i Gymnasiet Lärkan och siktar på att ta studenten nästa vår. Förutom bridge spelar han också basket i föreningen Vartti-Pantterit.

– Studentskrivningarna börjar nästa vecka, jag ska skriva engelskan på onsdag och senare också finska och historia, så jag har inte riktigt hunnit med alla basketträningar i höst, medger Hansson.

När han var yngre satsade han mera på basketen och var också bättre på spelet då. Nu fördelar han sin tid mellan basket, bridge och gymnasiet. Han har valt både långa matematiken och fysiken i gymnasiet, men de proven skriver han först till våren.

Svensk bridgespelare

Här i Finland spelar Erik Hansson bridge i Kulo-Bridge, som håller till på Brändö. Han brukar delta i klubbens tisdagsspel ibland. Men när det gäller bridge är Hansson svensk, han spelar för svenska landslaget och brukar delta i bridgeläger och tävlingar i Sverige.

– Min pappa gick en kurs i bridge när jag var 13 år. Och eftersom man behöver en partner i spelet lärde han upp mig, så att vi kunde spela tillsammans. Pappa anmälde mig också till ett sommarläger i bridge och det var bra, för där lärde jag mig känna andra ungdomar som har samma hobby.

Bridge handlar inte om tur, utan om matematik och logiskt tänkande.

Bridge är ett kortspel som man alltid spelar parvis. Under en spelkväll brukar alla par spela en omgång mot varandra och sedan jämför man poängen. Den som får mest poäng vinner.

– Bridge är ett svårt spel. Jag är långt ifrån bäst i världen, även om jag vunnit ett VM för juniorer. Men spelet handlar inte om tur, utan om matematik och logiskt tänkande, man kan säga att man spelar om oddsen, förklarar Hansson.

I många större klubbtävlingar finns en startavgift och summan av den bildar sedan prispotten som vinnaren kammar hem. I internationella mästerskap spelar man dock inte om pengar, utan där får vinnarna klassiska medaljer.

– Jag har också prövat på att spela om pengar på nätet, på en amerikansk spelsajt. Men oftast deltar jag i riktiga spel. I somras var jag med om en fyra dagar lång Guldtävling på Öland, där deltog ungefär hundra andra par, det var roligt. Pappa och jag placerade oss trea i tävlingen.

På sin första utlandsresa med svenska landslaget åkte Hansson redan som 14-åring, då VM avgjordes i Turkiet. De tävlade han i klassen under 16 år.

– Det gick inte så bra då, jag var med mest för att lära mig.

Tävlingsresorna till EM och VM, som ordnas turvis vartannat år, har lärt Erik Hansson inte bara kortspel utan också att klara sig ute i stora världen. Han har nämligen inte haft några föräldrar med sig på resorna, utan rest i sällskap med andra unga landslagsspelare och deras coacher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning