Ericsson vacklar

Ericssons vd, Hans Vestberg, får sparken och en ersättare ska nu letas upp. Processen förväntas ta flera månader. Bild: Soren Andersson

Telekomtillverkaren Ericssons svaga vinster har lett till besparingsplaner och nedskärningar inom bolaget. Bland annat företagets vd, Hans Vestberg, har fått sparken. Ericsson är Nokias största konkurrent.

Telekomtillverkaren Ericsson har haft ett instabilt år medan dess största konkurrent Nokia visar upp stabila siffror i torsdagens rapport. Efter att ha visat upp ett oväntat svagt resultat i juli satte bolagets vd, Hans Vestberg, i gång med att bromsa företagets investeringar i forskning och utveckling för att skära ned kostnader.

Ericsson redor sitt resultat i svenska kronor och visade en vinst på 2,2 miljarder kronor (cirka 220 000 euro) före skatt under andra kvartalet för 2016. Det föregående året hade företaget en vinst på 3,0 miljarder kronor för motsvarande period.

Vestberg sade i juli att företaget hade satt i gång en besparingsplan som skulle ge besparingar på 9 miljarder kronor, närmare en miljard euro. Bland annat forskning och utveckling skulle påverkas.

Vestberg fick sparken

Hans Vestberg blev ändå avskedad av styrelsen med omedelbar verkan strax efter att resultatet publicerats. Beskedet ska inte påverka företagets sparplaner.

– På lång sikt handlar det kanske både om att ha bra nypor och att kunna skapa värde och tillväxt, säger Leif Johansson, ordförande för Ericsson.

Under en tid har hård kritik riktats mot Hans Vestberg – bland annat för att han trots kris i bolaget kunnat plocka ut stora bonusar och tagit på sig uppdraget som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

Sparplaner genomförs

Ordföranden Leif Johansson håller inte tillbaka med att det var en enhällig styrelse som "tagit initiativet till att skilja Hans Vestberg från hans nuvarande kontrakt". Om ytterligare besparingar är att vänta låter Johansson vara osagt, men klart står att de redan fastslagna planerna står kvar.

Analytiker som följer bolaget uttrycker pessimism inför framtiden.

– Ericsson försöker svälta sig ur den här situationen och det som drabbas först är produktutveckling bland ingenjörerna, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

– Jag har följt Ericsson professionellt i 18 år och jag var inte ens så här orolig för Ericsson i krisen 2001. Det är tufft på många sätt och det är just nu svårt att se vägen framåt.

Blev inte överraskad

Bengt Nordström, vd för telekområdgivningsbyrån Northstream, ser tecken på "ohälsa" inom bolaget och tycker att Vestberg fick sitta kvar för länge.

– Styrelsen bär ett stort ansvar i den här frågan. Det här är ett mycket allvarligt läge. Styrelsen agerar för sent på ett uppenbart problem. Det gör att det brinner i knutarna att hitta en ny vd, säger han.

Från fackligt håll har missnöje riktats mot det utökade sparprogrammet. Per Morlander, koncernfacklig förhandlare för Akademikerna på Ericsson, blev inte överraskad av vd-bytet.

– Det är ingen universallösning att byta ut vd:n, men på sikt kan nog företaget bli starkare. Vi har ju önskat att bolaget ska göra en omsvängning och satsa mer på teknik och innovationer än på sparpaket, säger han.

Ericssons styrelse söker nu Vestbergs efterträdare både internt och externt. Enligt styrelsen kan det ta flera månader innan positionen – som beskrivits som "Sveriges svåraste vd-jobb" – blir tillsatt.

Finanschefen Jan Frykhammar, som nu går in som tillförordnad vd, har meddelat att han inte vill ersätta Vestberg permanent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning