Erfarna damer, unga herrar – här är Finlands trupp för orienterings-VM

Marika Teini har haft en hyfsad sommar och väntas prestera starkt i VM i Norge. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

VM i orientering tävlas i Norge med start den 13.8. Finland skickar i väg en rätt smal trupp bestående av enbart åtta idrottare.

På damsidan kommer erfarenhet att vara nyckeln till framgång för Finland. Den 38-åriga Merja Rantanen återvänder från mammaledigt och gör sitt tionde VM och får sällskap av de bekanta namnen Marika Teini, Venla Harju och Saila Kinni.

Herrarna i sin tur kommer att tävla med ett relativt ungt lag. Den 25-åriga Elias Kuukka är den äldsta herren och kämpar om blåvita medaljer tillsammans med Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen.

Landslagstränare Petteri Kähäri ser positivt på Finlands chanser i vad som är genom tidernas första VM för enbart terrängdistanser.

– Vi åker i väg med en relativt liten trupp, det är nytt i och med att man delade på VM vad beträffar terräng- och sprintdistanser. Jag litar på att vi har ett gäng som kan göra gott ifrån sig i Norge. Damkvartetten är erfaren medan herrlaget aningen mer oerfaret, men redan i några år har det varit tydligt att den unga herrtruppen tar för sig, kommenterar Kähäri i Orienteringsförbundets pressmeddelande.

Mästerskapen inleds först om en och en halv månad men om en vecka åker truppen på ett sista förberedande träningsläger till Norge.

– På programmet står en norsk tävling och en del mer effektiva träningar. Vi söker en VM-kartläggares kartor för träningarna för att få en så relevant tränings som möjligt. Växtligheten är nu mer grönskande än då vi senast var till Norge i maj, vilket innebär att vi får en känsla på synligheten i terrängen under VM, berättar Kähäri.

VM i orientering tävlas i Østfold i sydöstra Norge 13-17.8.

Damer

Medeldistans: Marika Teini, Venla Harju, Saila Kinni och Merja Rantanen

Långdistans: Harju, Rantanen och Teini (Kinni som resverv)

Stafett: Harju, Rantanen och Teini (Kinni som resverv)

Herrar

Medeldistans: Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen

Långdistans: Elias Kuukka och Kirmula

Stafett: Kirmula, Niemi och Kuukka (Aleksi Ojanaho som reserv)

Program: 13.8. medeldistans kval 14.8. långdistans 16.8. medeldistans final 17.8. stafett

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning