Erfarna damer, unga herrar – här är Finlands trupp för orienterings-VM

Marika Teini har haft en hyfsad sommar och väntas prestera starkt i VM i Norge. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

VM i orientering tävlas i Norge med start den 13.8. Finland skickar i väg en rätt smal trupp bestående av enbart åtta idrottare.

På damsidan kommer erfarenhet att vara nyckeln till framgång för Finland. Den 38-åriga Merja Rantanen återvänder från mammaledigt och gör sitt tionde VM och får sällskap av de bekanta namnen Marika Teini, Venla Harju och Saila Kinni.

Herrarna i sin tur kommer att tävla med ett relativt ungt lag. Den 25-åriga Elias Kuukka är den äldsta herren och kämpar om blåvita medaljer tillsammans med Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen.

Landslagstränare Petteri Kähäri ser positivt på Finlands chanser i vad som är genom tidernas första VM för enbart terrängdistanser.

– Vi åker i väg med en relativt liten trupp, det är nytt i och med att man delade på VM vad beträffar terräng- och sprintdistanser. Jag litar på att vi har ett gäng som kan göra gott ifrån sig i Norge. Damkvartetten är erfaren medan herrlaget aningen mer oerfaret, men redan i några år har det varit tydligt att den unga herrtruppen tar för sig, kommenterar Kähäri i Orienteringsförbundets pressmeddelande.

Mästerskapen inleds först om en och en halv månad men om en vecka åker truppen på ett sista förberedande träningsläger till Norge.

– På programmet står en norsk tävling och en del mer effektiva träningar. Vi söker en VM-kartläggares kartor för träningarna för att få en så relevant tränings som möjligt. Växtligheten är nu mer grönskande än då vi senast var till Norge i maj, vilket innebär att vi får en känsla på synligheten i terrängen under VM, berättar Kähäri.

VM i orientering tävlas i Østfold i sydöstra Norge 13-17.8.

Damer

Medeldistans: Marika Teini, Venla Harju, Saila Kinni och Merja Rantanen

Långdistans: Harju, Rantanen och Teini (Kinni som resverv)

Stafett: Harju, Rantanen och Teini (Kinni som resverv)

Herrar

Medeldistans: Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen

Långdistans: Elias Kuukka och Kirmula

Stafett: Kirmula, Niemi och Kuukka (Aleksi Ojanaho som reserv)

Program: 13.8. medeldistans kval 14.8. långdistans 16.8. medeldistans final 17.8. stafett

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning