Kanerva vet hur Eremenko resonerar men säger inget

Roman Eremenko kan göra landslagscomeback i november. Foto: Markku Jokela/ÖT/SPT Bild:

Ska Roman Eremenko fortsätta i landslaget när kokainavstängningen upphör? Chefstränaren Markku Kanerva vet svaret, men säger ingenting. – Vi har en överenskommelse.

Sedan kokainavstängningen 2016 har Roman Eremenko hållit låg profil och inte uttalat sig om landslagsframtiden. Tidigare sade chefstränaren Markku Kanerva att frågan skulle få ett svar på tisdagens presskonferens. Så blev det inte.

Kanerva har talat med Eremenko ett par gånger och vet vilket beslut mittfältaren har fattat.

– Jag pratade med Roman i morse och läget är likadant som för några veckor sedan – han meddelar själv om saken i ett senare skede, säger Kanerva och fortsätter.

– Självklart önskade jag att han redan hade berättat om hur han resonerar.

Inte ens landslagsspelarna känner till Eremenkos beslut. Kanerva tänker inte tala med laget innan mittfältaren går ut med beslutet.

– Jag hedrar vår överenskommelse, säger Kanerva.

Potentiell landslagscomeback i november

Roman Eremenkos avstängning löper ut den 6 oktober, men han har redan börjat träna med nya klubben Spartak Moskva. Om Eremenko tackar ja till fortsatt landslagsspel kan han spela i Nations League-matcherna mot Grekland och Ungern i november.

Kanerva säger att Finlands oktobermatcher mot Estland och Grekland kommer för tätt på.

– Att spela en match på två låg och sedan hoppa in i landslaget blir lite för tufft. Matcherna i november är mer aktuella. Det viktigaste är att han tränar bra och får en betydande ställning i klubblaget, säger Kanerva.

Eremenko – som har 73 A-landskamper på meritlistan – spelade sin senaste match hösten 2016. Han testade positivt för kokain i samband med en Champions League-match i september samma år.

I somras skrev Eremenko på för Spartak Moskva och blev klubbkamrat med lillebror Sergei, som meddelat att han i fortsättningen representerar Ryssland i landslagssammanhang.

Hur och när Roman Eremenko kommer att gå ut med beskedet om landslagsframtiden kan ingen svara på. Bollförbundets bästa gissning är att den Jakobstadsbördige spelaren kommer att uttala sig för ryska medier – i något skede.

Kokainavstängningen

Roman Eremenko saknades plötsligt i truppen då Finland spelade VM-kval borta mot Island i början av oktober 2016.

Följande dag stod det klart att europeiska fotbollsförbundet Uefa stängt av Eremenko i 30 dagar. Eremenko och mittfältarens klubb CSKA teg som muren om omständigheterna.

Den 18 november avslöjades det att Eremenko testat positiv för kokain och att han stängs av från fotbollen i två år. Eremenko testade positivt i samband med en Champions League-match mot Bayer Leverkusen den 14 september.

Eremenko överklagade först avstängningen till Uefa och senare till idrottens skiljedomstol Cas. Han fick avslag båda gångerna.

I maj i fjol valde CSKA att inte förlänga kontraktet med Eremenko.

För några veckor sedan skrev Eremenko på ett ettårigt kontrakt med Spartak Moskva. Också lillebror Sergei Eremenko spelar för klubben. Roman har redan börjat träna med Spartak.

Eremenkos avstängning löper ut den 6 oktober.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning